indexul dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÍNDEX, (1) indexuri, s.n., (2) indecşi, s.m. 1. S.n. Listă alfabetică sau pe materii pusă la sfârşitul sau la începutul unei cărţi sau apărută în volum separat, cuprinzând materiile, autorii sau cuvintele conţinute în ea, cu indicarea paginilor (şi a volumelor) unde se găsesc; indice (5). ♢ Index bibliografic = lucrare de îndrumare bibliografică, cuprinzând lista principalelor scrieri privitoare la o problemă, însoţită uneori de adnotări asupra conţinutului lor. ♢ Expr. A pune la index = a) a trece o carte în lista cărţilor interzise; b) fig. (fam.) a socoti, a trata pe cineva ca nedemn, nevrednic sau primejdios. 2. S.m. Degetul arătător. [Acc. şi: (2) indéx] – Din lat., fr. index.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÍNDEX ~uri n. Listă (alfabetică) a numelor citate, termenilor sau materiilor cuprinse într-o carte cu indicarea paginilor unde se află; indice. /<lat., fr. index
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÍNDEX s.n. 1. Listă (alfabetică) a numelor, a termenilor sau a materiilor cuprinse într-o lucrare; indice. ♦ Lucrare de sine stătătoare cuprinzând liste de publicaţii, instituţii, adrese etc. 2. Listă a cărţilor interzise de biserica catolică, întocmită de un organ special format din cardinali şi numit Congregaţia indexului. ♢ A pune la index = a trece o lucrare în lista cărţilor interzise; (fig.) a exclude pe cineva de la cinstirea cuvenită, a socoti pe cineva nedemn, a-l nesocoti. 3. Degetul arătător. [Pl. -exuri, (3, s.m.) -ecşi. / cf. fr. index, lat. index].
(Dicţionar de neologisme)

ÍNDEX I. s. n. 1. listă (alfabetică) a numelor, termenilor sau materiilor cuprinse într-o lucrare; indice (II,1). o ~ bibliografic = lucrare de îndrumare bibliografică, cuprizând lista principalelor scrieri privitoare la o problemă. 2. listă a cărţilor interzise de biserica catolică; (p. ext.) listă de cărţi interzise. o a pune la ~ = a) a trece o lucrare în lista cărţilor interzise; b) a exclude pe cineva de la cinstirea cuvenită, a socoti pe cineva nedemn sau periculos. II. s. m. 1. (inform.) parametru care evoluează cu fiecare repetare a unei bucle a programului unui ordinator. 2. degetul arătător. (< lat., fr. index)
(Marele dicţionar de neologisme)

indéx (deget) s. m., pl. indécşi
(Dicţionar ortografic al limbii române)

índex (listă) s. n., pl. índexuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
ÍNDEX s. v. arătătorul.
(Dicţionar de sinonime)

ÍNDEX s. v. indice.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ind inde index indexu

Cuvinte se termină cu literele: ul xul exul dexul ndexul