prezentaserăți dex - definiţie, sinonime, conjugare

prezentaserăți

[Conjugare] [Sinonime]
PREZENTÁ, prezínt, vb. I. 1. Tranz. şi refl. A (se) face cunoscut celor de faţă, spunând numele, ocupaţia etc.; a face cunoştinţă (cu cineva); a (se) recomanda. ♦ Refl. A deveni prezent în memorie, a apărea în memorie ♦ Tranz. A înfăţişa (publicului) un spectacol, aspectele unei activităţi, rezultatul unor cercetări etc. 2. Refl. A apărea, a se înfăţişa într-un anumit loc sau în faţa cuiva pentru a răspunde unei anumite obligaţii sau pentru a oferi ori a solicita ceva. ♢ Refl. şi tranz. Spec. A (se) înfăţişa la un examen, la un concurs, la alegeri etc. 3. Tranz. A pune înainte, a înmâna, a oferi, a da. ♢ Expr. A prezenta arma = a da onorul cu arma. 4. Tranz. (Despre lucruri supuse unei examinări) A avea o anumită însuşire, caracteristică. ♦ Refl. A avea aparenţa de..., a se înfăţişa ca... – Din fr. présenter, lat. praesentare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A PREZENTÁ prezínt tranz. 1) A aduce în prezenţa (cuiva), menţionând numele şi alte informaţii, pentru a face să fie cunoscut; a recomanda. 2) (obiecte) A pune în faţă; a înfăţişa; a arăta. ♢ ~ arma a mânui arma într-un mod special pentru a da onorul. 3) (lucrări, proiecte, planuri etc.) A aduce spre examinare, expunând vederii sau făcând cunoscut conţinutul (pe scurt). 4) (spectacole, emisiuni, reprezentaţii etc.) A face cunoscut publicului (interpretând, expunând etc.). 5) (candidaţi) A face să fie înscris în calitate de participant (la un concurs, la alegeri etc.). 6) A însemna prin sine; a constitui; a reprezenta. /<fr. présenter, lat. praesentare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE PREZENTÁ mă prezínt intranz. 1) (despre persoane) A apărea în propria persoană (în faţa unei autorităţi); a-şi face apariţia personal (undeva); a se înfăţişa; a compărea. 2) A apărea sub un anumit aspect, într-o formă concretă (ca alt obiect sau persoană); a se înfăţişa. ♢ ~ bine (sau rău) a produce (la prima vedere) o impresie bună (sau rea). /<fr. présenter, lat. praesentare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

PREZENTÁ vb. I. 1. refl, tr. A apărea sau a face să apară în faţa cuiva, a (se) înfăţişa. 2. tr., refl. A se recomanda. 3. tr. A înfăţişa publicului sinteza unei activităţi, rezultatul unor cercetări, un program artistic sau muzical etc. 4. tr. (Mil.) A prezenta arma = a mânui arma după anumite prescripţii pentru a da onorul sau în cadrul unei ceremonii. [P.i. prezínt, 3,6 prezintă. / < fr. pésenter, cf. lat. praesentare].
(Dicţionar de neologisme)

PREZENTÁ vb. I. tr., refl. 1. a apărea, a face să apară în faţa cuiva, a (se) înfăţişa. 2. a (se) recomanda. II. tr. 1. a avea, a constitui un anumit aspect, o înfăţişare etc. 2. a înfăţişa publicului sinteza unei activităţi, rezultatul unor cercetări, un program artistic sau muzical etc. 3. (mil.) a ~ arma = a mânui arma pentru a da onorul. (< fr. présenter, lat. praesentare)
(Marele dicţionar de neologisme)

prezentá vb., ind. prez. 1 sg. prezínt, 3 sg. şi pl. prezíntă, 1 pl. prezentăm
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
PREZENTÁ vb. 1. a (se) recomanda, (înv.) a (se) sistisi. (Mă ~ Popescu; l-am ~ lui ...) 2. v. exprima. 3. v. transmite. 4. v. reprezenta. 5. v. oferi. 6. v. zugrăvi. 7. v. descrie. 8. v. povesti. 9. v. rosti. 10. v. preda. 11. v. înfăţişa. 12. a se înfăţişa. (Virusul se ~ sub formă de corpusculi.)
(Dicţionar de sinonime)

PREZENTÁ vb. v. constitui, fi, forma, însemna, reprezenta.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: pr pre prez preze prezen

Cuvinte se termină cu literele: ti ati rati erati serati