înmuiat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNMUIÁ, înmói, vb. I. 1. Tranz. A băga, a introduce într-un lichid, a muia. ♢ Refl. Rufele s-au înmuiat. ♦ A uda, a umezi. ♦ Fig. (Rar) A împodobi cu cusături, cu broderii de mătase, de fir (aurit) etc. 2. Tranz. şi refl. A face să devină sau a deveni mai moale, prin încălzire sau prin subţiere cu un lichid. ♢ Expr. A (i se) înmuia (cuiva) inima = a (se) înduioşa. ♦ Fig. A (se) potoli, a (se) calma; a (se) linişti. ♦ Refl. (Despre ger, despre vreme) A fi mai blând; a se domoli, a se potoli. 3. Tranz. şi refl. Fig. A face să fie sau a deveni mai blând; a (se) îmblânzi. – În + muia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNMUIÁT, -Ă, înmuiaţi, -te, adj. 1. Introdus în apă sau în alt lichid; umezit, îmbibat cu un lichid. ♦ (Despre ochi) Înlăcrimat. 2. Devenit moale (prin încălzire sau prin adaos de lichid). ♦ Fig. Fără vlagă, fără putere. 3. Fig. (Despre oameni şi stările lor sufleteşti) Potolit, calmat, liniştit; p. ext. îmblânzit. ♦ Înduioşat, mişcat. – V. înmuia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNMUIÁ înmói tranz. A face să se înmoaie. ♢ ~ spinarea cuiva a bate zdravăn pe cineva. /în + a muia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNMUIÁ mă înmói intranz. 1) A deveni (mai) moale; a pierde din tărie; a se fleşcăi. Ceara s-a înmuiat. 2) (despre ger) A deveni mai temperat; a scădea în intensitate. 3) (despre timp) A deveni (mai) cald. 4) A deveni ud; a se îmbiba cu apă (sau cu alt lichid). Lutul s-a înmuiat. 5) A deveni plin (de lacrimi); a se umezi. Ochii i s-au ~t de lacrimi. 6) fig. (despre persoane sau despre manifestările lor) A deveni mai bun (sau mai puţin dur); a se îmbuna; a se îmblânzi; a se îndulci. Vocea i s-a ~t.A i ~ inima cuiva a se înduioşa. 7) lingv. (despre sunete) A deveni palatal; a se palataliza. /în + a muia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNMUIÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A ÎNMUIA şi A SE ÎNMUIA. 2) fig. Care nu mai are putere; lipsit de vlagă. /v. a (se) înmuia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

înmuiá vb., ind. şi conj. prez. 1 sg. înmói, 3 sg. şi pl. înmoáie; ger. înmuínd
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
ÎNMUIÁ vb. a muia, a uda, a umezi, (pop.) a întinge.(Îşi ~ degetele în apă.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNMUIÁ vb. v. atenua, calma, descreşte, diminua, domoli, linişti, micşora, modera, pondera, potoli, reduce, scădea, slăbi, tempera.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNMUIÁT adj. 1. v. scăldat.
(Dicţionar de sinonime)



Antonime:
A (se) înmuia ≠ a (se) întări
(Dicţionar de antonime)

A se înmuia ≠ a se înverşuna, a se învârtoşa, a se întări
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inm inmu inmui inmuia

Cuvinte se termină cu literele: at iat uiat muiat nmuiat