însemnasem dex - definiţie, sinonime, conjugare

însemnasem

[Conjugare] [Sinonime]
ÎNSEMNÁ, însémn, vb. I. I. Tranz. 1. A aplica, a pune un semn caracteristic de recunoaştere. ♢ Expr. A însemna cu fierul roşu = a înfiera. 2. A nota (prin scris sau prin alte semne grafice), a face o însemnare. 3. A delimita. II. Intranz. unipers. A avea un anumit înţeles, o anumită semnificaţie; a marca, a arăta. ♦ (Despre cuvinte) A avea accepţia de..., a exprima un anumit înţeles. ♦ A avea o anumită importanţă, o anumită valoare. [Prez. ind. şi: însemnez] – Lat. insignare sau în + semn.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNSEMNÁ vb. I. tr. 1. a face un semn distinctiv. 2. a scrie. 3. a delimita. II. intr. a avea un anumit înţeles; a marca. ♢ (despre cuvinte) a avea accepţia de... ♢ a avea o anumită importanţă, valoare. (< lat. insignare)
(Marele dicţionar de neologisme)

însemná vb., ind. prez. 1 sg. însémn/însemnéz, 3 sg. şi pl. înseámnă/însemneáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
ÎNSEMNÁ vb. 1. (înv.) a semna. (A ~ un obiect pentru a-l identifica.) 2. a marca. (~ un animal de tăiere.) 3. v. înregistra. 4. v. marca. 5. v. constitui. 6. v. semnifica. 7. a semnifica, a simboliza, a spune, (înv.) a semna. (Această poreclă nu ~ nimic.) 8. a fi, a semnifica. (Ce ~ când visezi un porumbel?) 9. v. rezulta.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNSEMNÁ vb. v. deosebi, determina, distinge, evidenţia, fixa, hotărî, ilustra, ochi, preciza, remarca, singulariza, stabili, statornici, ţinti, viza.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ins inse insem insemn

Cuvinte se termină cu literele: em sem asem nasem mnasem