înăbușit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNĂBUŞÍ, înắbuş, vb. IV. 1. Refl. şi tranz. A nu mai putea sau a face pe cineva să nu mai poată respira; a (se) sufoca. 2. Tranz. (Despre buruieni) A împiedica creşterea şi dezvoltarea plantelor; a năpădi. 3. Tranz. Fig. A potoli, prin violenţă, manifestări, acţiuni sau mişcări sociale; a reprima. ♦ A face să nu se vadă, să nu se audă, să nu se simtă; a ascunde. Şi-a înăbuşit un oftat. 4. Tranz. (în expr.) A înăbuşi focul = a stinge focul sau a-l face să ardă mocnit. – În + năbuşi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNĂBUŞÍT, -Ă, înăbuşiţi, -te, adj. 1. (Despre sunete, voce) Fără putere, stins, înecat. 2. (Despre alimente) Fiert în aburi (vasul fiind acoperit cu un capac). – V. înăbuşi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNĂBUŞÍ înăbuş tranz. 1) A face să se înăbuşe; a asfixia. 2) (plante) A împiedica să se dezvolte normal. 3) reg. (alimente, legume etc.) A fierbe într-un vas închis; a găti la capac. 4) (acţiuni, manifestări etc.) A potoli prin violenţă; a reprima. ~ o demonstraţie. 5) A face să nu se mai producă. ~ focul. 6) (sentimente, stări sufleteşti etc.) A stăvili printr-un efort de voinţă; a înfrâna; a controla; a domina. ~ emoţiile. /în + a năbuşi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNĂBUŞÍ mă înăbuş intranz. 1) (despre fiinţe) A nu putea respira normal (din cauza lipsei de aer sau din cauza căldurii etc.); a se sufoca; a se asfixia. 2) fig. A se simţi într-un impas moral (din cauza unor condiţii nefavorabile); a se sufoca. /în + a năbuşi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

înăbuşí vb., ind. prez. 1 sg. înăbuş, 3 sg. şi pl. înăbuşă, imperf. 3 sg. înăbuşeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. înăbuşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNĂBUŞÍ vb. 1. v. asfixia. 2. a strangula, a sufoca. (Emoţia îl ~.) 3. (fig.) a comprima. (Îşi ~ un suspin.) 4. v. reprima. 5. v. stinge. 6. v. năpădi.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNĂBUŞÍ vb. v. ascunde, tăinui.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNĂBUŞÍT adj., adv. 1. adj. v. asfixiat. 2. adj. v. gâtuit. 3. adj. v. înfundat. 4. adj. v. stins. 5. adj., adv. v. mocnit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ina inab inabu inabus

Cuvinte se termină cu literele: it sit usit busit abusit