înălțime dex - definiţie, sinonime, conjugare

înălțime

[Sinonime]
ÎNĂLŢÍME, înălţimi, s.f. 1. Distanţă de la nivelul pământului (sau de la un nivel orizontal) până la un punct situat deasupra lui; dimensiune a unui lucru sau a unei fiinţe, măsurată de la bază până la partea cea mai ridicată. ♦ (Mat.) Perpendiculară dusă din vârful anumitor corpuri sau figuri geometrice pe bază. 2. Punct ridicat deasupra nivelului pământului; p. ext. (la pl.) cer. ♦ Vârf, culme, înălţătură. 3. Numărul de vibraţii pe secundă ale unui sunet. ♦ Calitate a unei voci, a unui instrument etc. de a cânta note înalte. 4. Fig. Stare de superioritate intelectuală, morală etc. ♢ Expr. A fi la înălţimea cerută (sau dorită, aşteptată etc.) = a se prezenta aşa cum cere situaţia. ♦ Grad, rang (înalt); p. ext. preţuire. 5. (Înv.; urmat de un pronume posesiv) Termen de adresare către o persoană cu funcţie importantă. [Var.: (reg.) nălţíme s.f.] – Înalt + suf. -ime.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNĂLŢÍM//E ~i f. 1) Distanţa de la pământ până la un anumit punct de deasupra lui. ~ea norilor. 2) Dimensiune a unui corp luată de la baza lui orizontală până la vârf. ~ea unui copac. 3) mai ales la pl. Spaţiu situat la o distanţă mare de deasupra pământului; boltă cerească; cer. 4) Perpendiculară coborâtă din vârful unei figuri geometrice pe baza ei. ~ea unui con. 5) Lungimea acestei perpendiculare. 6) Formă înaltă de relief (munte, deal). A ocupa o ~. 7) fig. Stare de superioritate (corespunzătoare momentului sau situaţiei). ♢ A fi la ~ a corespunde cerinţelor în situaţia dată. 8) Calitate a unui sunet de a fi ascuţit. 9) înv. (urmat de un pronume posesiv) Termen reverenţios, folosit la adresa unei persoane de rang înalt. ~ea sa. ~ea voastră. [G.-D. înălţimii] /înalt + suf. ~ime
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

Înălţímile lor s. f. art. pl. + pr.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

înălţíme s. f., g.-d. art. înălţímii; pl. înălţími
(Dicţionar ortografic al limbii române)

Înălţímea sa (ta, voastră) s. f. art. + adj., g.-d. Înălţímii sale (tale, voastre)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNĂLŢÍME s. 1. v. dâmb. 2. v. altitudine. 3. v. înalt. 4. (la pl.) v. văzduh. 5. v. statură. 6. făptură, statură, talie, (înv. şi pop.) boi, (pop.) stat. (Mic de ~.) 7. v. tonalitate. 8. (art.) v. mărie. 9. v. vârf.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ina inal inalt inalti

Cuvinte se termină cu literele: me ime time ltime altime