încetare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNCETÁ, încetez, vb. I. Intranz. şi tranz. A se opri dintr-o acţiune, a nu mai continua o acţiune. ♢ Expr. A înceta din viaţă = a muri. [Prez. ind. şi: (reg.) încét] – Lat. *quetare (= quietare).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNCETÁRE s.f. Acţiunea de a înceta şi rezultatul ei; întrerupere, oprire, sfârşit. ♢ Loc. adv. Fără (de) încetare = necontenit, neîncetat. ♢ Expr. Încetare din viaţă = moarte, deces. – V. înceta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNCET//Á ~éz 1. intranz. A(-şi) opri desfăşurarea; a conteni. Uzina şi-a ~at activitatea.~ din viaţă a muri. 2. tranz. A face să nu mai aibă loc; a conteni. Zgomotul din stradă a încetat. /<lat. quetare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNCETÁRE f. v. A ÎNCETA.Fără (de) ~ încontinuu. ~ din viaţă moarte. /v. a înceta
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

încét-încét loc. adv.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

încetá vb., ind. prez. 1 sg. încetéz, 3 sg. şi pl. înceteáză, perf. s. 1 sg. încetái; conj. prez. 3 sg. şi pl. încetéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

încetáre s. f., g.-d. art. încetării
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNCETÁ vb. 1. a(-şi) întrerupe, a(-şi) opri, a(-şi) sista, a(-şi) suspenda. (Uzina şi-a ~ activitatea.) 2. a conteni, a (se) întrerupe, a (se) opri, a părăsi. (Au ~ lucrul în semn de protest.) 3. v. opri. 4. v. întrerupe. 5. a amuţi, a dispărea, a se linişti, a muţi, a se potoli, a se stinge. (Toate zgomotele au ~ în stradă.) 6. a dispărea, a trece, (astăzi rar) a se sparge. (Primejdia, durerea a ~.) 7. v. sfârşi. 8. a conteni, a se curma, a se opri, a se potoli, a se sfârşi, a sta, a se termina, (înv. şi pop.) a (se) ostoi, (prin Ban.) a se prorupe, (Mold.) a tinchi, (înv.) a se precurma. (Vijelia, ploaia a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNCETÁRE s. 1. v. întrerupere. 2. întrerupere, oprire, sistare, suspendare. (~ lucrului de către grevişti.) 3. v. sfârşit. 4. dispariţie, stingere. (~ ultimelor zgomote.) 5. dispariţie, trecere. (~ durerii.) 6. curmare, oprire, potolire, (înv.) precurmare. (~ vântului.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A înceta ≠ a continua
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inc ince incet inceta

Cuvinte se termină cu literele: re are tare etare cetare