închegare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNCHEGÁ, închég, vb. I. 1. Refl. şi tranz. A se face sau a face să devină cheag; a (se) coagula. ♢ Expr. (Tranz.) Minte de încheagă apele = minte foarte tare. ♦ Refl. (Rar) A se strânge la un loc, a se uni, a se lipi trainic (cu ceva sau unul cu altul). 2. Refl. Fig. A prinde contur, a se forma, a lua fiinţă. – Lat. in-coagulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNCHEGÁRE, închegări, s.f. Faptul de a (se) închega; coagulare; unire, lipire. ♦ Fig. (Concr.) Întrupare, materializare. – V. închega.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNCHEGÁ închég tranz. 1) A face să se închege. ~ o prietenie. 2) (lapte) A trata cu cheag (pentru a obţine brânză). ♢ Mincinos de încheagă apele foarte mincinos. /<lat. in-coagulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNCHEGÁ pers. 3 se încheágă intranz. 1) (despre unele lichide) A căpăta densitate mai mare; a trece din stare lichidă în stare solidă; a se coagula; a se conglutina; a se prinde. Sângele s-a ~t. 2) fig. (despre gânduri, idei etc.) A apărea ca ceva distinct; a căpăta contururi precise; a se cristaliza. Imaginea mamei i s-a ~t în memorie. /<lat. in-coaqulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

închegá vb., ind. prez. 1 sg. închég, 3 sg. şi pl. încheágă; conj. prez. 3 sg. şi pl. închége
(Dicţionar ortografic al limbii române)

închegáre s. f., g.-d. art. închegării; pl. închegări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNCHEGÁ vb. 1. a (se) coagula, (livr.) a (se) conglutina, (reg.) a (se) năclăi, a (se) năsădi, a (se) străgheţa. (Sângele s-a ~.) 2. v. prinde. 3. v. slei. 4. a se îngroşa, a se învârtoşa, a se lega. (Dulceaţa s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNCHEGÁRE s. 1. coagulare, (livr.) conglutinare, conglutinaţie, (reg.) închegătură. (~ sângelui.) 2. v. prindere. 3. v. sleire. 4. îngroşare, învârtoşare, legare. (~ dulceţii.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inc inch inche incheg

Cuvinte se termină cu literele: re are gare egare hegare