închegat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNCHEGÁ, închég, vb. I. 1. Refl. şi tranz. A se face sau a face să devină cheag; a (se) coagula. ♢ Expr. (Tranz.) Minte de încheagă apele = minte foarte tare. ♦ Refl. (Rar) A se strânge la un loc, a se uni, a se lipi trainic (cu ceva sau unul cu altul). 2. Refl. Fig. A prinde contur, a se forma, a lua fiinţă. – Lat. in-coagulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNCHEGÁT, -Ă, închegaţi, -te, adj. 1. Care aprins cheag, coagulat. 2. Fig. Care a prins contur, a luat fiinţă. ♦ Coerent. – V. închega.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNCHEGÁ închég tranz. 1) A face să se închege. ~ o prietenie. 2) (lapte) A trata cu cheag (pentru a obţine brânză). ♢ Mincinos de încheagă apele foarte mincinos. /<lat. in-coagulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNCHEGÁ pers. 3 se încheágă intranz. 1) (despre unele lichide) A căpăta densitate mai mare; a trece din stare lichidă în stare solidă; a se coagula; a se conglutina; a se prinde. Sângele s-a ~t. 2) fig. (despre gânduri, idei etc.) A apărea ca ceva distinct; a căpăta contururi precise; a se cristaliza. Imaginea mamei i s-a ~t în memorie. /<lat. in-coaqulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

închegá vb., ind. prez. 1 sg. închég, 3 sg. şi pl. încheágă; conj. prez. 3 sg. şi pl. închége
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNCHEGÁ vb. 1. a (se) coagula, (livr.) a (se) conglutina, (reg.) a (se) năclăi, a (se) năsădi, a (se) străgheţa. (Sângele s-a ~.) 2. v. prinde. 3. v. slei. 4. a se îngroşa, a se învârtoşa, a se lega. (Dulceaţa s-a ~.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNCHEGÁT adj. 1. coagulat, (pop.) năclăit. (Sânge ~.) 2. v. prins. 3. v. sleit. (Grăsime ~.) 4. îngroşat, învârtoşat, legat. (Dulceaţă ~.) 5. coerent. (Un tot ~.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNCHEGÁT adj. v. coerent, omogen, siste-matic, unitar.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inc inch inche incheg

Cuvinte se termină cu literele: at gat egat hegat chegat