înfruntare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNFRUNTÁ, înfrúnt, vb. I. Tranz. 1. A mustra, a dojeni cu vorbe aspre de faţă cu alţii; a certa, a ocărî. 2. A ţine piept, a da piept, a rezista cu curaj (în faţa unei primejdii). ♦ Refl. recipr. A avea un conflict, un schimb aprins de cuvinte. – Lat. *infrontare (< frons).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNFRUNTÁRE, înfruntări, s.f. Acţiunea de a înfrunta şi rezultatul ei. 1. Mustrare, dojană aspră; p. ext. jignire, insultă. 2. Rezistenţă hotărâtă; opunere îndrăzneaţă. ♦ Conflict, ciocnire. – V. înfrunta.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNFRUNTÁ înfrúnt tranz. 1) A întâmpina cu hotărâre şi curaj, opunând rezistenţă. ♢ ~ privirea cuiva a) a se uita drept şi fără sfială în ochii cuiva; b) a nu se lăsa intimidat de cineva sau de ceva. 2) A trata cu ocări şi reproşuri (în public). [Sil. în-frun-] /<lat. infrontare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNFRUNTÁ mă înfrúnt intranz. A face (concomitent) schimb de vorbe sau acţiuni ostile (unul cu altul). /<lat. infrontare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

înfruntá vb., ind. prez. 1 sg. înfrúnt, 3 sg. şi pl. înfrúntă
(Dicţionar ortografic al limbii române)

înfruntáre s. f., g.-d. art. înfruntării; pl. înfruntări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNFRUNTÁ vb. 1. a brava, a sfida, (rar) a sfrunta. (A ~ cu curaj un pericol.) 2. (rar) a susţine. (Îi ~ privirea.) 3. v. întrece. 4. v. întâlni. 5. v. încăiera. 6. v. opune.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNFRUNTÁ vb. v. admonesta, certa, dăscăli, dojeni, moraliza, mustra.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNFRUNTÁRE s. 1. sfidare, (rar) sfruntare. (~ cuiva.) 2. v. încăierare.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNFRUNTÁRE s. v. admonestare, afront, bătălie, ceartă, certare, dojană, dojenire, imputare, injurie, insultă, jignire, luptă, morală, mustrare, observaţie, ocară, ofensă, reproş, ruşine, umilinţă.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inf infr infru infrun

Cuvinte se termină cu literele: re are tare ntare untare