îngâmfat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNGÂMFÁ, îngấmf, vb. I. Refl. A se mândri, a se fuduli, a se făli; a fi încrezut, a fi trufaş, a se infatua. [Prez. ind. şi: (înv.) îngâmfez] – În + gâmfa (înv. şi reg. „a se umfla” < lat.).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNGÂMFÁT, -Ă, îngâmfaţi, -te, adj. (Adesea substantivat) Care are o părere foarte bună despre sine; încrezut, fudul; vanitos, orgolios, infatuat. – V. îngâmfa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE ÎNGÂMFÁ mă îngâmf intranz. 1) A deveni (foarte) fudul; a se împăuna; a se înfumura. 2) A-şi da importanţă deosebită; a se umfla în pene; a se semeţi; a se împăuna; a se înfumura. /în + înv. gâmfă
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

îngâmfá vb., ind. prez. 1 sg. îngâmf, 3 sg. şi pl. îngâmfă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNGÂMFÁ vb. a se făli, a se fuduli, a se grozăvi, a se infatua, a se împăuna, a se înfumura, a se lăuda, a se mândri, a se semeţi, (rar) a se trufi, (înv. şi pop.) a se mări, (pop.) a se păuni, (reg.) a se bârzoia, a se făloşi, a se marghioli, a se sfătoşi, (reg. fam.) a se furlandisi, a se marţafoi, (Transilv. şi Ban.) a se născocorî, (înv.) a se înălţa, a se preaînălţa, a se preamări, a se prearădica, a se ridica, (fam. fig.) a se înfoia, a se umfla, (arg.) a se şucări. (Nu te mai ~ atâta!)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNGÂMFÁT adj. fudul, grandoman, infatuat, încrezut, înfumurat, megaloman, megalomanic, mândru, orgolios, semeţ, trufaş, ţanţoş, vanitos, (livr.) prezumţios, suficient, (înv. şi pop.) măreţ, (pop. şi fam.) ţâfnos, (pop.) falnic, fălos, închipuit, (înv. şi reg.) pâşin, (prin Ban.) măros, (prin Mold.) nărtos, (înv.) fumuros, preaînălţat, zadarnic, (fig.) băţos, înţepat, scrobit. (Ce te ţii aşa ~?)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Îngâmfatmodest
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ing inga ingam ingamf

Cuvinte se termină cu literele: at fat mfat amfat gamfat