înghețat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNGHEŢÁ, înghéţ, vb. I. 1. Intranz. (La pers. 3) A se preface în gheaţă. ♢ Expr. A-i îngheţa cuiva inima (sau sângele în vine) = a înlemni, a încremeni. ♦ (Despre sol) A se întări, a se învârtoşa din cauza îngheţului. 2. Intranz. şi tranz. fact. A degera, a amorţi sau a face să degere, să amorţească de frig. 3. Intranz. Fig. A încremeni. a înlemni, a înmărmuri (de frică, de emoţie). – Lat. inglaciare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNGHEŢÁT, -Ă, îngheţaţi, -te, adj., s.f. 1. Adj. (Despre lichide) Transformat în gheaţă; acoperit cu o pojghiţă de gheaţă; (despre sol) întărit, învârtoşat din cauza îngheţării. ♦ (Despre legume, fructe, carne etc.) Congelat. ♦ Înţepenit, amorţit de ger; degerat. 2. S.f. Cremă de fructe, de ouă, de cacao etc., răcită până la solidificare. 3. Adj. Fig. Înmărmurit, împietrit (de emoţie). ♦ (Despre ochi) Cu privirea fixă, lipsită de expresie. – V. îngheţa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNGHEŢÁ înghéţ 1. intranz. 1) (despre unele lichide, în special despre apă) A se preface în gheaţă (la o temperatură mai joasă de zero grade); a deveni gheaţă. 2) (despre corpuri care conţin apă) A se întări din cauza temperaturii mai joase de zero grade. 3) (despre părţi ale corpului) A deveni insensibil din cauza frigului; a amorţi de frig; a degera. 4) (despre oameni şi despre animale) A muri din cauza temperaturii prea scăzute. 5) fig. A pierde capacitatea de a se mişca (din cauza unor emoţii puternice); a rămâne nemişcat; a împietri; a înlemni; a înmărmuri; a încremeni. ♢ A-i ~ cuiva inima (sau sângele în vine) a încremeni (de spaimă). A-i ~ cuiva vorba pe buze a nu mai putea scoate nici o vorbă. 2. tranz. 1) A supune îngheţului; a preface în gheaţă. 2) A face să amorţească de frig. 3) fig. A face să rămână nemişcat; a încremeni. /<lat. inglaciare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNGHEŢÁ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) v. A ÎNGHEŢA. 2) (despre ochi, privire) Care este fix, neexpresiv. /v. a îngheţa
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

îngheţá vb., ind. prez. 1 sg. înghéţ, 3 sg. şi pl. îngheáţă; conj. prez. 3 sg. şi pl. înghéţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ÎNGHEŢÁ vb. I. În gastronomie, a răci puternic un aliment pentru a-l solidifica, respectiv a căpăta aspect de gheaţă sau de îngheţată; în expr. curentă: a pune un aliment pentru un anumit timp la congelator pentru a îngheţa, cf. fr. g l a c e r, engl. t o  i c e.
(Dicţionar gastronomic explicativ)Sinonime:
ÎNGHEŢÁ vb. 1. a se solidifica, (înv. şi reg.) a (se) slei, (reg.) a se prinde, (înv.) a se strânge. (Râul, apa a ~.) 2. a congela. (~ un aliment.) 3. a degera. (A ~ în mijlocul câmpului.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNGHEŢÁ vb. v. împietri, încremeni, înlemni, înmărmuri, înţepeni, paraliza.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNGHEŢÁT adj. 1. solidificat, (înv. şi reg.) sleit. (Apă ~.) 2. v. congelat. 3. v. degerat.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNGHEŢÁT adj. v. împietrit, încremenit, înlemnit, înmărmurit, înţepenit, neclintit, nemişcat, ţeapăn, ţintuit.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A îngheţa ≠ a (se) dezgheţa, a (se) topi
(Dicţionar de antonime)

Îngheţatdezgheţat
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ing ingh inghe inghet

Cuvinte se termină cu literele: at tat etat hetat ghetat