înregistrat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNREGISTRÁ, înregistrez, vb. I. Tranz. 1. A înscrie într-un registru. 2. A reţine prin scris un fapt, un eveniment; a imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase etc. ♦ Fig. A întipări în minte, a memora. 3. A înscrie în activul său ca rezultat, ca realizare etc.; a obţine. A înregistra un succes important. Din fr. enregistrer.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNREGISTR//Á ~éz tranz. 1) (nume, informaţii) A fixa în scris (sau în memorie); a înscrie; a nota; a consemna. 2) (scrisori, acte) A trece într-un registru (pentru a autentifica). ~ corespondenţa primită. 3) (sunete, imagini) A fixa prin metode electromagnetice; a imprima. 4) A face să rămână pentru un timp îndelungat (în memorie); a reţine (în minte). 5) (bagaje) A preda pentru cântărire şi etichetare înaintea plecării (unui tren, avion), primind în loc o recipisă. 6) fig. A indica în mod obiectiv. Termometrul ~ează zero grade. 7) fig. (succese, rezultate) A căpăta printr-un efort; a dobândi; a obţine; a repurta. ~ o victorie. /<fr. enregistrer
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNREGISTRÁ vb. I. tr. 1. A înscrie (un act, o cerere etc.) într-un registru. 2. A consemna în scris, a însemna (un fapt, un eveniment). ♦ A încorpora (2). ♦ (Fig.) A întipări, a reţine (în memorie). 3. A înscrie grafic un fenomen (cu ajutorul aparatelor). 4. A imprima (cu mijloace tehnice) sunetele, fenomenele luminoase etc. în vederea păstrării şi a redării lor ulterioare. 5. A obţine, a realiza succese, rezultate bune etc. [< fr. enregistrer].
(Dicţionar de neologisme)

ÎNREGISTRÁ vb. tr. 1. a înscrie (un act, o cerere etc.) într-un registru. 2. a consemna în scris, a însemna, a lua în evidenţă. ♢ (fig.) a întipări, a reţine (în memorie). 3. a înscrie grafic un fenomen (cu ajutorul aparatelor). 4. a imprima sunete, fenomene luminoase etc. în vederea păstrării şi a redării lor ulterioare. 5. a obţine, a realiza succese, rezultate bune. (< fr. enregistrer)
(Marele dicţionar de neologisme)

înregistrá vb., ind. prez. 1 sg. înregistréz, 3 sg. şi pl. înregistreáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNREGISTRÁ vb. 1. v. inventaria. 2. a consemna, a înscrie, a însemna, a nota, a scrie, a trece, (înv.) a notifica, a semna. (~ într-un caiet cheltuielile zilnice.) 3. v. înmatricula. 4. v. menţiona. 5. a imprima. (A ~ o melodie.) 6. v. recepţiona. 7. a arăta, a indica, a marca. (Termometrul ~ o temperatură înaltă.) 8. v. percepe. 9. v. repurta.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNREGISTRÁT adj. înmatriculat, (înv.) matriculat. (Vehicul ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in inr inre inreg inregi

Cuvinte se termină cu literele: at rat trat strat istrat