înscriere dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNSCRÍE, înscríu, vb. III. 1. Tranz. şi refl. A(-şi) scrie, a(-şi) trece numele într-un catalog, într-o condică etc.; a (se) înregistra, a (se) înmatricula. ♢ Expr. (Refl.) A se înscrie în fals = a susţine în faţa unei instanţe judiciare că dovada (scrisă) adusă de partea adversă este falsă. ♦ Tranz. A consemna ceva în scris. 2. Tranz. A construi o figură geometrică în perimetrul alteia, astfel încât unele puncte ale celei dintâi să fie tangente la cealaltă. 3. Tranz. (Sport) A marca unul sau mai multe goluri, seturi, coşuri etc. [Perf. s. înscrisei, part. înscris] – În + scrie (după fr. inscrire).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNSCRÍERE, înscrieri, s.f. Acţiunea de a (se) înscrie şi rezultatul ei. ♢ (În sintagma) Înscriere în fals = procedură prin care se cere unei instanţe judiciare să constate că un act (scris) este fals. ♦ (Înv.) Inscripţie. – V. înscrie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNSCRÍ//E ~u tranz. 1) (mai ales nume de persoane) A fixa în scris; a înregistra; a nota; a consemna. 2) (persoane) A face să figureze într-o listă (drept membru al unui grup, posesor al unei demnităţi). ~ un copil la şcoală. 3) sport (goluri, puncte) A trece la activul său sau al echipei sale; a marca. 4) (figuri geometrice) A construi în interiorul altei figuri, atingându-i limitele în anumite puncte. [Sil. în-scri-] /în + a scrie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNSCRÍE pers. 3 se înscríe intranz. A deţine un anumit loc (în spaţiu, în timp sau într-un sistem ierarhic de valori); a se situa. /în + a scrie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNSCRÍE vb. III. tr. 1. A scrie, a menţiona (ceva) într-o listă etc.; a înregistra. ♢ A înscrie în fals = a cere unei instanţeconstate că un act scris este fals. 2. (Fig.) A însemna, a consemna. 3. A construi o figură geometrică în interiorul altei figuri geometrice. 4. (Sport) A realiza un punct (la joc); a marca. [Pron. -scri-e, p.i. -scriu, 5 -scrieţi, ger. -scriind, perf. s. -scrisei, part. -scris. / cf. fr. inscrire, lat. inscribere].
(Dicţionar de neologisme)

ÎNSCRÍERE s.f. Acţiunea de a (se) înscrie şi rezultatul ei. ♢ Înscriere în fals = procedură prin care se cere unei instanţe judecătoreşti să constate că un act scris este fals. [Pron. -scri-e-. / < înscrie].
(Dicţionar de neologisme)

ÎNSCRÍE vb. I. tr. 1. a consemna în scris, a menţiona într-o listă, într-un registru etc. o a~ în fals = a cere unei instanţe să constate că un act scris este fals; (p. ext.) a contesta, a demonstra un fals. 2. (fig.) a însemna, a consemna. 3. a construi o figură geometrică în perimetrul alteia. 4. (sport) a realiza un punct; a marca. II. tr., refl. a (se) înregistra, a se înmatricula. ♢ a intra, a primi într-o organizaţie, într-un partid etc. (după fr. /s\'/inscrire)
(Marele dicţionar de neologisme)

înscríe vb., ind. şi conj. prez. 1 sg. înscríu, 2 sg. înscríi, 3 sg. înscríe, 1 pl. înscríem, 2 pl. înscríeţi, perf. s. 1 sg. înscriséi, 1 pl. înscríserăm; ger. înscriínd; part. înscrís
(Dicţionar ortografic al limbii române)

înscríere s. f., g.-d. art. înscríerii; pl. înscríeri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNSCRÍE vb. 1. v. înregistra. 2. v. înmatricula. 3. v. adera. 4. v. marca.
(Dicţionar de sinonime)

ÎNSCRÍERE s. 1. v. înregistrare. 2. consemnare, înregistrare, însemnare, notare, notaţie, (înv.) notificare. (~ cheltuielilor zilnice.) 3. v. înma-triculare. 4. v. aderare. 5. v. marcare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in ins insc inscr inscri

Cuvinte se termină cu literele: re ere iere riere criere