întârzia dex - definiţie, sinonime, conjugare

întârzia

[Conjugare] [Sinonime]
ÎNTÂRZIÁ, întấrzii, vb. I. Intranz. 1. A veni, a sosi (undeva) după timpul la care era aşteptat sau la care era necesar. 2. A face ceva după termenul obişnuit sau fixat; a apărea, a se ivi după timpul prevăzut. ♦ Tranz. A împiedica pe cineva să săvârşească la timp o acţiune, a face ca ceva să nu se îndeplinească în termen. 3. A rămâne, a zăbovi (undeva) mai mult decât este necesar sau prevăzut. [Pr.: -zi-a] – În + târziu.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNTÂRZIÁ întârzii intranz. 1) A sosi mai târziu de timpul stabilit. 2) (despre acţiuni sau despre fenomene) A se produce după termenul cuvenit sau fixat. 3) A rămâne undeva mai mult decât trebuie; a zăbovi; a se reţine. /în + târziu
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

întârziá vb. (sil. -zi-a), ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. întârzii, 3 sg. întârzie (sil. -zi-e), 1 pl. întârziém; ger. întârziínd (sil. -zi-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNTÂRZIÁ vb. 1. a zăbovi, (pop.) a pregeta, (înv. şi reg.) a pesti, (reg.) a băciui, a îngădui, (fig.) a se încurca. (A ~ mai mult la băutură.) 2. a sta, a zăbovi. (Să nu ~ mult acolo!) 3. v. amâna. 4. a lungi, a tărăgăna, a tergiversa, a trena, (înv.) a prelungi. (A mai ~ soluţionarea problemei.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inta intar intarz

Cuvinte se termină cu literele: ia zia rzia arzia tarzia