întârziere dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNTÂRZIÁ, întấrzii, vb. I. Intranz. 1. A veni, a sosi (undeva) după timpul la care era aşteptat sau la care era necesar. 2. A face ceva după termenul obişnuit sau fixat; a apărea, a se ivi după timpul prevăzut. ♦ Tranz. A împiedica pe cineva să săvârşească la timp o acţiune, a face ca ceva să nu se îndeplinească în termen. 3. A rămâne, a zăbovi (undeva) mai mult decât este necesar sau prevăzut. [Pr.: -zi-a] – În + târziu.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ÎNTÂRZIÉRE, întârzieri, s.f. Acţiunea de a întârzia şi rezultatul ei. ♢ Loc. adv. şi adj. Cu întârziere = (care se produce) mai târziu decât trebuie sau decât este prevăzut. ♢ Loc. adv. Fără întârziere = numaidecât, fără zăbavă. ♢ Expr. A exploda cu întârziere = (despre bombe sau corpuri explozive) a exploda la un anumit interval de timp (fixat dinainte) după momentul punerii sau al lansării. A fi în întârziere = a fi rămas în urmă, a fi întârziat. ♦ Timpul, durata cât cineva sau ceva întârzie. [Pr.: -zi-e-] – V. întârzia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNTÂRZIÁ întârzii intranz. 1) A sosi mai târziu de timpul stabilit. 2) (despre acţiuni sau despre fenomene) A se produce după termenul cuvenit sau fixat. 3) A rămâne undeva mai mult decât trebuie; a zăbovi; a se reţine. /în + târziu
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ÎNTÂRZIÉR//E ~i f. A ÎNTÂRZIA.Cu ~ mai târziu decât trebuie. Fără ~ la timpul cuvenit. [G.-D. întârzierii; Sil. -zi-e-] /v. a întârzia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

întârziá vb. (sil. -zi-a), ind. şi conj. prez. 1 şi 2 sg. întârzii, 3 sg. întârzie (sil. -zi-e), 1 pl. întârziém; ger. întârziínd (sil. -zi-ind)
(Dicţionar ortografic al limbii române)

întârziére s. f. (sil. -zi-e-), g.-d. art. întârziérii; pl. întârziéri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNTÂRZIÁ vb. 1. a zăbovi, (pop.) a pregeta, (înv. şi reg.) a pesti, (reg.) a băciui, a îngădui, (fig.) a se încurca. (A ~ mai mult la băutură.) 2. a sta, a zăbovi. (Să nu ~ mult acolo!) 3. v. amâna. 4. a lungi, a tărăgăna, a tergiversa, a trena, (înv.) a prelungi. (A mai ~ soluţionarea problemei.)
(Dicţionar de sinonime)

ÎNTÂRZIÉRE s. 1. zăbovire, (pop.) pregetare, (reg.) pregetătură. (~ cuiva într-un loc.) 2. zăbavă, (pop.) zăbovire, (înv.) pesteală. (Să mergem acolo fără ~.) 3. v. amânare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int inta intar intarz

Cuvinte se termină cu literele: re ere iere ziere rziere