întrema dex - definiţie, sinonime, conjugare
ÎNTREMÁ, întremez, vb. I. Refl. A-şi recăpăta sănătatea sau puterile; a se înzdrăveni. ♢ Tranz. Tratamentul l-a întremat. ♦ Fig. A se întări. – Et. nec.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ÎNTREM//Á ~éz tranz. A face să se întremeze; a înzdrăveni; a înfiripa. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ÎNTREM//Á mă ~éz intranz. A-şi reveni după o boală; a recăpăta puteri; a se înfiripa; a se înzdrăveni. /Orig. nec.
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

întremá (întreméz, întremát), vb. – 1. A mişca, a agita. – 2. (Refl.) A se înzdrăveni, a se face bine. – Var. (Mold., Bucov.) întrarma. De la arm „picior”, cu pref. întru- (Puşcariu, Dacor., I, 235; DAR; Puşcariu, Lr., 358); sensul ar fi, deci, „a pune pe picioare, a scula”. Este mai puţin probabilă der. din lat. trama (Creţu 376; Tiktin). – Der. întremător, adj. (care întremează).
(Dicţionarul etimologic român)

întremá vb., ind. prez. 1 sg. întreméz, 3 sg. şi pl. întremeáză; conj. prez. 3 sg. şi pl. întreméze
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ÎNTREMÁ vb. (MED.) 1. a (se) îndrepta, a (se) înfiripa, a (se) însănătoşi, a (se) înzdrăveni, a (se) lecui, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) ridica, a (se) tămădui, a (se) vindeca, (latinism rar) a (se) sana, (pop. şi fam.) a (se) drege, a (se) doftori, a (se) doftorici, (pop.) a (se) scula, (înv. şi reg.) a (se) sănătoşa, a (se) tocmi, a (se) zdrăveni, (reg.) a (se) răzbuna, (Transilv.) a (se) citovi, (Mold.) a (se) priboli, (prin Olt., Ban. şi Transilv.) a (se) zvidui, (înv.) a (se) remedia, a (se) vrăciui. (S-a ~ complet după o lungă boală.) 2. a (se) fortifica, a (se) îndrepta, a (se) înfiripa, a (se) întări, a (se) înzdrăveni, a (se) reconforta, a (se) reface, a (se) restabili, a (se) tonifica, (înv. şi pop.) a (se) împuternici, (pop. şi fam.) a (se) drege, (pop.) a (se) scula, (înv. şi reg.) a (se) zdrăveni, (reg.) a (se) vânjoşa, (Mold.) a (se) priboli. (S-a mai ~ puţin după scarlatină.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: in int intr intre intrem

Cuvinte se termină cu literele: ma ema rema trema ntrema