șablon dex - definiţie, sinonime, conjugare

șablon

[Sinonime]
ŞABLÓN, şabloane, s.n. 1. Model în mărime naturală al unei piese, care serveşte la ghidarea unei unelte pentru prelucrarea prin aşchiere ori prin deformare, pentru limitarea unor porţiuni de suprafaţă pe care se aplică o vopsea etc. ♦ Instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile sau unghiurile unei piese în curs de fabricaţie. 2. Fig. Formulă stereotipă; repetare mecanică, lipsită de interes şi de originalitate a unui model oarecare; clişeu verbal. – Din germ. Schablone.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞABL//ÓN ~oáne n. 1) Obiect determinat după care se reproduc piese identice; model; calapod; tipar. 2) Instrument cu care se verifică dimensiunile unei piese fabricate sau în curs de producţie. ~ de control. 3) lingv. fig. Expresie stereotipă şi banală utilizată frecvent; clişeu verbal. 4) fig. depr. Model gata, lipsit de originalitate şi repetat mecanic; calapod. /<germ. Schablone
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞABLÓN s.n. 1. Model, tipar după care se poate face o piesă etc. ♦ Instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile ori unghiurile unei piese în curs de fabricaţie. 2. Piesă având însemnate anumite dimensiuni, după care se reglează războiul de ţesut. 3. Tip de subiect, acţiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat şi a cărui reluare dovedeşte incapacitatea de invenţie a autorului; (fig.) clişeu, formulă repetată invariabil. [< germ. Schablone, cf. rus. şablon].
(Dicţionar de neologisme)

ŞABLÓN s. n. 1. model, tipar după care se poate face o piesă etc. ♢ instrument cu care se controlează sau se măsoară dimensiunile ori unghiurile unor piese în curs de fabricaţie. 2. piesă având însemnate anumite dimensiuni, după care se reglează războiul de ţesut. 3. tip de subiect, acţiune, personaj, procedeu etc. mult utilizat şi a cărui reluare dovedeşte incapacitatea de invenţie a autorului. 4. (fig.) formulă stereotipă; clişeu verbal. (< germ. Schablone)
(Marele dicţionar de neologisme)

şablón s. n. (sil. -blon), pl. şabloáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ŞABLÓN s. model, tipar. (~ de zugrăvit.)
(Dicţionar de sinonime)

ŞABLÓN s. v. clişeu, loc comun.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sab sabl sablo

Cuvinte se termină cu literele: on lon blon ablon