șacal dex - definiţie, sinonime, conjugare

șacal

ŞACÁL, şacali, s.m. 1. Mamifer carnivor sălbatic asemănător cu lupul, dar mai mic decât acesta, cu coada mai scurtă şi cu botul ascuţit, care trăieşte în nordul Africii, în sudul Asiei şi în sudul Europei şi se hrăneşte cu animale mici şi cu hoituri (Canis aureus). 2. Epitet pentru o persoană rapace, hrăpăreaţă, josnică. – Din fr. chacal.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞACÁL ~i m. 1) Mamifer sălbatic asemănător cu lupul, dar de talie mai mică, care se hrăneşte, în special, cu hoituri. 2) fig. Persoană avida, rapace şi josnică. /<fr. chacal
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

şacál (şacáli), s.m. – Mamifer carnivor sălbatic, asemănător cu lupul (Canis aureus). – Var. înv. ceacal. Fr. chacal, var. (sec. XVIII) direct din tc. çakal.
(Dicţionarul etimologic român)

ŞACÁL s.m. Animal sălbatic carnivor care trăieşte în haite în Africa, în Asia şi în Caucaz, hrănindu-se mai ales cu hoituri. [< fr. chacal, cf. tc. çakal].
(Dicţionar de neologisme)

ŞACÁL s. m. 1. mamifer carnivor, asemănător cu lupul, care trăieşte în haite în Africa, Asia meridională şi Caucaz, hrănindu-se cu hoituri. 2. (fig.) om rapace, josnic. (< fr. chacal)
(Marele dicţionar de neologisme)

şacál s. m., pl. şacáli
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: sa sac saca

Cuvinte se termină cu literele: al cal acal