șantier dex - definiţie, sinonime, conjugare

șantier

[Sinonime]
ŞANTIÉR, şantiere. s.n. Loc pe care se construieşte (sau se repară) o clădire, un obiectiv industrial, un pod, un baraj, o şosea etc., împreună cu materialele şi instalaţiile necesare desfăşurării acestei activităţi. ♢ Şantier naval = întreprindere industrială specializată în construirea şi repararea navelor, situată pe malul unei ape navigabile. ♦ P. anal. Proces în plină desfăşurare de creare a unei opere literare, artistice sau ştiinţifice. [Pr.: -ti-er] – Din fr. chantier.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞANTIÉR ~e n. Teren pe care se desfăşoară construcţia (sau reparaţia) unui obiectiv, împreună cu instalaţiile şi materialele necesare. ~ naval. [Sil. -ti-er] /<fr. chantier
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

şantiér (şantiére), s.n. – 1. Fabrică, loc de muncă. – 2. Loc de contrucţie a navelor. Fr. chantier.
(Dicţionarul etimologic român)

ŞANTIÉR s.n. 1. Loc pe care se construieşte o clădire etc. şi unde sunt amplasate instalaţiile necesare executării acestei construcţii. 2. (Fig.) Perioadă de efectuare a unei creaţii literare, artistice etc. [Pron. -ti-er. / < fr. chantier].
(Dicţionar de neologisme)

ŞANTIÉR s. n. 1. loc pe care se construieşte o clădire, un obiectiv industrial etc. şi unde sunt amplasate instalaţiile necesare executării acestei construcţii. 2. întreprindere unde se construiesc şi se repară nave. 3. (fig.) perioadă de efectuare a unei munci de creaţie literară, artistică şi ştiinţifică. (< fr. chantier)
(Marele dicţionar de neologisme)

şantiér s. n. (sil. -ti-er), pl. şantiére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ŞANTIÉR s. bina.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa san sant santi santie

Cuvinte se termină cu literele: er ier tier ntier antier