șarja dex - definiţie, sinonime, conjugare
ŞÁRJĂ, şarje, s.f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, constituită din straturi alternative de minereu, fondant şi combustibil. ♦ Cantitate de metal lichid obţinută într-un cuptor metalurgic la o singură operaţie de elaborare. ♦ Proces de încărcare, prelucrare şi scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. II. 1. Atac violent, în goana cailor, al cavaleriei asupra inamicului, cu sabia sau cu lancea. 2. (Sport) Atac impetuos asupra adversarului. III. 1. Creaţie literară, în general de dimensiuni reduse, care prezintă trăsăturile negative, ridicule ale unei situaţii sau ale unui personaj într-o formă îngroşată, exagerată, caricaturală. 2. (Teatru) Interpretare voit exagerată, prin sublinieri îngroşate ale trăsăturilor unui personaj, folosită de obicei în comedia bufă. – Din fr. charge.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞARJÁ, şarjez, vb. I. 1. Intranz. A înfăţişa ceva într-o formă caricaturală; a exagera. 2. Tranz. (Despre trupe de cavalerie) A ataca cu violenţă (călare, cu sabia sau cu lancea); – Din fr. charger.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞÁRJ//Ă1 ~e f. 1) Reprezentare carica-turală a unui personaj sau a unei situaţii. ~ prietenească. 2) Creaţie artistică de proporţii reduse, bazată pe o astfel de reprezentare. 3) sport Atac impetuos întreprins împotriva adversarului. 4) înv. Atac violent şi neaşteptat de cavalerie împotriva inamicului. /<fr. charge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞÁRJ//Ă2 ~e f. 1) Cantitate de minereu care se încarcă o dată într-un furnal. 2) Can-titate de oţel obţinut dintr-o singură încăr-cătură de furnal. 3) Totalitate a operaţiilor folosite în procesul de prelucrare a minereului într-un furnal. /<fr. charge
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A ŞARJ//Á ~éz tranz. 1) (situaţii, persoane etc.) A prezenta în formă de şarjă. 2) înv. (despre cavalerie) A efectua o şarjă. /<fr. charger
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞÁRJĂ s.f. I. Încărcătură normală a unui cuptor metalurgic, care se prelucrează pentru a se obţine un metal cu o anumită compoziţie. ♦ Cantitatea de metal lichid obţinută într-un cuptor înalt dintr-o încărcătură normală. ♦ Procesul de încărcare, prelucrare şi scoatere a materialului dintr-un cuptor metalurgic. ♦ Cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată printr-o singură operaţie de uscare. II. Atac impetuos, avântat, dat de o trupă de cavalerie. ♦ (Sport) Atac plin de elan asupra adversarului. III. Atac violent prin scris şi prin caricaturi (în presă, în teatru etc.). ♦ Interpretare, înfăţişare exagerată a unui personaj, a unei idei etc. [< fr. charge].
(Dicţionar de neologisme)

ŞARJÁ vb. I. 1. tr. (Mil.) A ataca puternic, cu avânt (mai ales călare, cu sabia sau cu lancea). 2. intr. A înfăţişa ceva într-o formă caricaturală; a exagera. [P.i. 3,6 -jează, ger. -jând. / < fr. charger].
(Dicţionar de neologisme)

ŞÁRJĂ s. f. I. 1. atac impetuos (cu arme albe) al cavaleriei. ♢ (fig.) atac (violent). 2. (sport) atac plin de elan asupra adversarului. II. 1. înfăţişare caricaturală a unui personaj, a unei idei etc. 2. lucrare, creaţie în care se caricaturizează. III. 1. încărcătură normală a unui furnal, care se prelucrează pentru a se obţine un metal cu o anumită compoziţie; cantitatea de metal lichid din această încărcătură. ♢ proces de încărcare, prelucrare şi scoatere a materialului din cuptorul metalurgic. 2. cantitate totală de material lemnos destinată a fi uscată. (< fr. charge)
(Marele dicţionar de neologisme)

ŞARJÁ vb. I. tr. a efectua o şarjă (I, 1). II. intr. a înfăţişa (ceva) într-o formă caricaturală, exagerată. (< fr. charger)
(Marele dicţionar de neologisme)

şárjă s. f., art. şárja, g.-d. art. şárjei; pl. şárje
(Dicţionar ortografic al limbii române)

şarjá vb., prez. 1 sg. şarjéz, 3 sg. şi pl. şarjeáză, 1 pl. şarjăm; conj. prez. 3 sg. şi pl. şarjéze; ger. şarjând
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SÁRJĂ s. v. cercel.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sar sarj

Cuvinte se termină cu literele: ja rja arja