șarnieră dex - definiţie, sinonime, conjugare

șarnieră

[Sinonime]
ŞARNIÉRĂ, şarniere, s.f. 1. Balama, ţâţână. 2. Dispozitiv format din două piese care, aşezate de o parte şi de alta a unui corp cilindric şi fixate cu buloane, permit suspendarea întregului ansamblu pe un reazem. 3. (Geol.) Locul de îmbinare între cele două flancuri ale unei cute anticlinale sau sinclinale. 4. Locul de îmbinare între cele două valve care formează cochilia unui lamelibranhiat. 5. Fâşie de hârtie gumată pe care o folosesc filateliştii pentru a lipi mărcile poştale în albume. [Pr.: -ni-e-] – Din fr. charnière.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞARNIÉR//Ă ~e f. 1) pop. Dispozitiv metalic format din două plăci articulate, folosit pentru a lega un panou mobil de un cadru fix (la uşi, la ferestre etc.), astfel încât să permită închiderea şi deschiderea panoului; ţâţână; balama. 2) Loc de îmbinare între cele două valve care formează cochilia unei scoici. 3) Fâşie de hârtie gumată cu care se lipesc timbrele poştale în albume. [Sil. -ni-e-] /<fr. charniere
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞARNIÉRĂ s.f. 1. Balama. 2. Încheietura celor două valve ale cochiliei unei moluşte. 3. Punct de joncţiune al unui sistem de fortificaţii, al unei cute geologice, al unei articulaţii etc. 4. Fâşie de hârtie gumată îndoită în formă de V, cu care se lipesc mărcile poştale în albume. [Pron. -ni-e-. / < fr. charnière].
(Dicţionar de neologisme)

ŞARNIÉRĂ s. f. 1. balama. 2. articulaţia celor două valve ale cochiliei unui lamelibranhiat. 3. punct de joncţiune al unui sistem de fortificaţii. 4. regiune în care se racordează cele două flancuri ale cutei unui strat geologic. 5. bandă de hârtie gumată, îndoită în formă de V, cu care se fixează mărcile poştale în albume. (< fr. charnière)
(Marele dicţionar de neologisme)

şarniéră s. f. (sil. -ni-e-), g.-d. art. şarniérei; pl. şarniére
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ŞARNIÉRĂ s. balama, (pop.) ţâţână, (Transilv. şi Maram.) pipă, (prin Ban. şi sud-vestul Transilv.) şarc. (~ la uşă.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sa sar sarn sarni sarnie

Cuvinte se termină cu literele: ra era iera niera rniera