șifon dex - definiţie, sinonime, conjugare
SIFÓN, sifoane, s.n. 1. Tub în formă de U răsturnat folosit pentru a face ca un lichid să treacă de la un nivel la alt nivel, pe deasupra unui obstacol care împiedică scurgerea liberă a lichidului. 2. Dispozitiv în formă de S, de U sau de P montat la punctul de legare dintre un obiect de instalaţie sanitară şi o conductă de canalizare, cu scopul de a opri, prin formarea unui dop de apă, trecerea gazelor din canal în instalaţie. 3. Butelie etanşă de sticlă, de material plastic etc., cu pereţii groşi, folosită pentru păstrarea şi debitarea sub presiune a apei acidulate cu bioxid de carbon; p. ext. apă gazoasă obţinută prin saturarea cu bioxid de carbon, sub presiune, a apei potabile. 4. Aparat pentru spălarea şi dezinfectarea anumitor cavităţi ale organismului (stomac, nas etc.). 5. Organ de locomoţie sau de circulaţie în formă de pâlnie la unele animale acvatice inferioare. – Din fr. siphon, lat. sipho, -onis, germ. Siphon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞIFÓN, şifoane, s.n. Pânză de bumbac albă, cu faţa netedă, uşor apretată, folosită pentru lenjerie. – Din fr. chiffon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

SIF//ÓN ~oáne f. 1) Tub în formă de U, folosit pentru trecerea unui lichid de la un nivel superior la un nivel inferior. 2) Butelie în care se păstrează sub presiune apa gazoasă. 3) Piesă montată pe o conductă de canalizare pentru a împiedica ieşirea gazelor din canal în încăpere. 4) Aparat pentru spălarea şi dezinfectarea unor cavităţi ale corpului (nas, gură etc.). 5) Organ de locomoţie în formă de tub la unele moluşte marine. /<fr. siphon, lat. sipho, ~onis, germ. Siphon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ŞIF//ÓN ~oáne n. 1) Ţesătură subţire şi deasă de bumbac, din care se confecţionează, în special, lenjerie. 2) la pl. Varietăţi ale unei astfel de ţesături. /<fr. chiffon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

şifón (-oáne), s.n. – Ţesătură de bumbac. Fr. chiffon. – Der. şifona, vb., din fr. chiffonner; şifonier (var. şifonieră), s.n. (dulap de haine), din fr. chiffonnier.
(Dicţionarul etimologic român)

SIFÓN s.n. 1. Tub curbat sub formă de U întors, folosit pentru a transvaza un lichid între două niveluri diferite. 2. Piesă de metal, de porţelan etc. care se montează pe o conductă de canalizare cu scopul de a opri trecerea gazelor din canal în instalaţie. 3. Butelie de sticlă pentru apă gazoasă. ♦ Apa gazoasă dintr-o astfel de butelie. 4. Aparat pentru spălarea cu presiune a anumitor cavităţi ale corpului. 5. Organ al cefalopodelor în formă de tub, care serveşte pentru locomoţie. 6. Canal natural de forma literei U întors prin care sunt drenate apele din grote sau din alte goluri subterane. [< fr. siphon, cf. lat., gr. siphon].
(Dicţionar de neologisme)

ŞIFÓN s.n. Pânză albă de bumbac, din care se face mai ales lenjerie. [< fr. chiffon].
(Dicţionar de neologisme)

SIFÓN1 s. n. 1. tub curbat sub formă de U întors, pentru a transversa un lichid între două niveluri diferite. 2. piesă de metal, de porţelan etc. care se montează pe o conductă de canalizare cu scopul de a opri trecerea gazelor din canal în instalaţie. 3. butelie de sticlă pentru apă gazoasă; apa însăşi. 4. aparat pentru spălarea cu presiune a anumitor cavităţi ale corpului. 5. organ în formă de tub sau de pâlnie, la cefalopode, servind pentru locomoţie sau hrănire. 6. canal natural de forma literei U întors prin care sunt drenate apele din grote sau din alte goluri subterane. (< fr., gr. siphon, germ. Siphon)
(Marele dicţionar de neologisme)

SIFON2(O)- elem. sifo-.
(Marele dicţionar de neologisme)

ŞIFÓN s. n. pânză albă de bumbac, uşor apretată, pentru lenjerie; madipolon. (< fr. chiffon)
(Marele dicţionar de neologisme)

sifón s. n., pl. sifoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)

şifón s. n., (sorturi) pl. şifoáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
SIFÓN s. (pop.) apă gazoasă, (înv. şi reg.) sodă.
(Dicţionar de sinonime)

ŞIFÓN s. (TEXT.) madipolon.
(Dicţionar de sinonime)

ŞIFÓN s. v. dulap, garderob, şifonier.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: si sif sifo

Cuvinte se termină cu literele: on fon ifon