șliț dex - definiţie, sinonime, conjugare

șliț

[Sinonime]
ŞLIŢ, şliţuri, s.n. 1. Scobitură în formă de şanţ, făcută într-o piesă sau intr-un element de construcţie. 2. Deschizătură făcută la marginea inferioară sau la mânecile unor obiecte de îmbrăcăminte, având un rol practic sau decorativ. ♦ Deschizătura din faţă a pantalonilor; prohab. – Din germ. Schlitz.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞLIŢ ~uri n. 1) Scobitură în formă de şanţ executată la o piesă sau la un element de construcţie. 2) Deschizătură făcută la unele obiecte de îmbrăcăminte, având scop practic sau decorativ. /<germ. Schlitz
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

şliţ (-ţuri), s.n. – Crestătură, despicătură. Germ. Schlitz (Candrea).
(Dicţionarul etimologic român)

ŞLIŢ s.n. Deschizătură la spatele sau la partea terminală a mânecilor unei haine. ♦ Deschizătură la partea anterioară a pantalonilor, servind la încheierea pe corp a acestora; prohab. [< germ. Schlitz].
(Dicţionar de neologisme)

ŞLIŢ s. n. 1. şanţ cu secţiune mică, într-o piesă sau într-un element de construcţie. 2. despicătură la spatele sau la partea terminală a mânecilor unei haine ori la partea anterioară a pantalonilor. (< germ. Schlitz)
(Marele dicţionar de neologisme)

şliţ s. n., pl. şlíţuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)

şlíţ, şlíţuri, s.n. (reg.) ferestrău cu dinţi mici.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
ŞLÍŢ s. 1. prohab. (~ la pantaloni.) 2. (TEHN.) (reg.) ţinc. (~ într-o piesă de lemn.) 3. (MIN.) tăietură. (~ într-un strat.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: sl sli

Cuvinte se termină cu literele: it lit