știubei dex - definiţie, sinonime, conjugare

știubei

[Sinonime]
ŞTIUBÉI, ştiubeie, s.n. 1. Stup primitiv. 2. Vas făcut dintr-un trunchi scobit, întrebuinţat pentru păstrarea unor obiecte casnice. 3. (Reg.) Trunchi scorburos care serveşte ca ghizd la o fântână mică; p. ext. fântână (mică). – Ştiob + suf. -ei.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ŞTIUBÉ//I ~ie n. 1) reg. Adăpost (natural sau făcut de oameni) pentru albine, în care acestea clădesc faguri şi depun miere; stup. 2) înv. Vas reprezentând un trunchi scobit, în care se păstrează diferite obiecte sau se opăresc rufele. 3) reg. Trunchi scorburos sau scobit, care serveşte ca ghizd la o fântână. /ştiob + suf. ~ei
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ştiubéi s. n., pl. ştiubéie
(Dicţionar ortografic al limbii române)

ştiubéi, ştiubéie şi ştiubéiuri, s.n. (reg.) 1. vas făcut dintr-un trunchi de copac scobit (în care se păstrează alimente, obiecte casnice sau în care se opăresc rufele). 2. stup primitiv, făcut dintr-un trunchi de copac scorburos, sau scobit; totalitatea albinelor dintr-un asemenea stup. 3. adăpost pentru stupi. 4. trunchi de copac scorburos sau scobit care, îngropat în pământ, serveşte ca ghizd la o fântână puţin adâncă. 5. (înv.) apeduct. 6. fântână cu izvorul la mică adâncime, care are ca ghizd un trunchi de copac scorburos. 7. fântână cu apă sărată. 8. deschizătură făcută în acoperişul unei case pentru luminarea sau aerisirea podului.
(Dicţionar de arhaisme şi regionalisme)Sinonime:
ŞTIUBÉI s. v. stup.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: st sti stiu stiub stiube

Cuvinte se termină cu literele: ei bei ubei iubei tiubei