Anomalie dex - definiţie, sinonime, conjugare

Anomalie

[Sinonime]
ANOMALÍE, anomalii, s.f. Ceea ce se abate de la normal, de la regula obişnuită; p. ext. ceea ce constituie un defect. – Din fr. anomalie.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ANOMALÍ//E ~i f. Abatere de la regula obişnuită: deviere de la starea normală. [G.-D. anomaliei] /<fr. anomalie
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ANOMALÍE (‹ fr., lat.) s.f. Abatere de la normal, de la regulă; spec., abatere de la caracterul normal al contrucţiei sau formei unui organ, a unei părţi a corpului sau a întregului organism; (în sens larg) malformaţie congenitală. ♦ A. de temperatură = abatere a temperaturii medii a unui punct faţă de valorile medii multianuale. ♦ A. geochimică = deviaţie a conţinutului în elemente chimice al unei porţiuni de teren faţă de fondul general al regiunii sau al scoarţei terestre. ♦ A. geofizică = deviaţie a caracteristicilor geofizice, evidenţiaţă prin măsurători pe o anumită suprafaţă, în raport cu fondul general al regiunii sau scoarţei Pămîntului. ♦ A. magnetică = deviaţie a cîmpului magnetic al Pămîntului de la valorile normale. Poate fi: continentală (supr. 10-100.000 km2; ex. a.m. din Siberia de Est), regională (1-10 km2) şi locală, datorată prezenţei zăcămintelor de fier; ex. a.m. de la Krivoi Rog, Kursk. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

ANOMALÍE s.f. Stare a celui anormal; abatere de la o regulă, de la o normă. ♦ Defect grav, meteahnă, beteşug. [Gen. -iei. / cf. fr. anomalie, it. anomalia, lat., gr. anomalia].
(Dicţionar de neologisme)

ANOMALÍE s. f. abatere de la normă, de la regulă; defect grav, meteahnă. (< fr. anomalie, lat., gr. anomalia)
(Marele dicţionar de neologisme)

anomalíe s. f., art. anomalía, g.-d. art. anomalíei; pl. anomalíi, art. anomalíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ANOMALÍE s. 1. v. abatere. 2. cusur, defect, (pop.) meteahnă. (~ congenitală.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: An Ano Anom Anoma Anomal

Cuvinte se termină cu literele: ie lie alie malie omalie