Contract dex - definiţie, sinonime, conjugare
CONTRÁCT, contracte, s.n. Acord încheiat, ca urmare a înţelegerii intervenite între două sau mai multe persoane (fizice sau juridice), pentru crearea, modificarea sau stingerea unor drepturi şi obligaţii în relaţiile dintre ele; act, înscris ce consemnează acest acord; convenţie. ♢ Contract de muncă = contract încheiat de un salariat cu o întreprindere sau cu o instituţie, prin care cel dintâi se obligă să presteze în favoarea celei din urmă o anumită muncă în schimbul unui salariu. – Din fr. contrat, lat. contractus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CONTRACTÁ, contractez, vb. I. I. Tranz. 1. A încheia un contract. 2. A lua asupra sa o obligaţie, a se îndatora la... ♢ Expr. A contracta o datorie = a face o datorie, a se împrumuta. 3. A se molipsi de..., a se îmbolnăvi de ..., a lua o boală... II.1. Tranz. şi refl. A(se) strânge, a (se) zgârci. 2. Refl. (Despre corpuri) A-şi micşora dimensiunile în urma unui proces fizic sau tehnologic. – Din fr. contracter, lat. contractare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CONTRÁCT ~e n. 1) Acord stabilit între două persoane sau între două grupuri sociale; convenţie. 2) Tratat internaţional cu caracter bilateral sau multilateral; convenţie. /<fr. contract, lat. contractus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CONTRACT//Á1 ~éz tranz. (acorduri, tratate, convenţii, obligaţii etc.) A adopta printr-un contract; a consimţi să respecte printr-o înţelegere reciprocă; a încheia. ♢ ~ o datorie a se îndatora. /<fr. contracter, lat. contractare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CONTRACT//Á2 ~éz tranz. 1) (maladii) A prinde, venind în contact cu o sursă de infecţie. 2) (deprinderi, sentimente) A căpăta prin anumite eforturi; a obţine; a dobândi; a căpăta. /<fr. contracter, lat. contractare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A CONTRACTÁ3 contráct tranz. A face să se contracte. /<fr. contracter, lat. contractare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE CONTRACTÁ se contráctă intranz. (despre corpuri) A-şi reduce dimensiunile sau volumul sub acţiunea unor factori fizici sau chimici. Muşchii se contractă. /<fr. contracter, lat. contractare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

contráct (contrácte), s.n. – Acord încheiat între două sau mai multe persoane. Lat. contractus (sec. XVIII), sau din fr. contrat, cu influenţa lui act. – Der. contractual, adj., din fr.; contracta, vb. din fr. contracter; contractant, s.m., din fr.; contracciu, s.m. (concesionar), probabil prin intermediul tc. kontrato, cu suf. -çi; contractil, adj. (contractabil); contracţiune, s.f. (contractare); contractură, s.f. (contractare).
(Dicţionarul etimologic român)

CONTRÁCT s.n. 1. Convenţie (scrisă) prin care două sau mai multe părţi se obligă reciproc la ceva. ♢ Contract de muncă = înţelegere potrivit căreia cineva se obligă să presteze o anumită muncă în schimbul unei retribuţii; contract colectiv (de muncă) = convenţie scrisă încheiată de o instituţie sau de o întreprindere cu muncitorii şi funcţionarii repectivi, reprezentaţi prin comitetul sindicatului. 2. Contract social = teorie idealistă potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenţii prin care oamenii renunţau de bunăvoie la drepturile lor „naturale” în folosul unui organ suprem, care se obliga să le apere viaţa, securitatea şi proprietatea. [Pl. -te, -turi. / < lat. contractus, cf. fr. contrat].
(Dicţionar de neologisme)

CONTRACTÁ1 vb. I. tr. 1. A încheia un contract, o convenţie juridică. 2. A lua asupră-şi; a se îndatora la... ♢ A contracta o datorie = a se împrumuta. 3. A se îmbolnăvi de..., a lua (o boală). [< fr. contracter, cf. lat. contrahere, contractus].
(Dicţionar de neologisme)

CONTRACTÁ2 vb. I. 1. tr., refl. (Despre muşchi) A (se) strânge, a (se) zgârci. 2. refl. (Despre metale şi alte materiale) A-şi micşora dimensiunile. [P.i. 3 -tă. / < fr. contracter, cf. lat. contrahere, contractus – a strânge].
(Dicţionar de neologisme)

CONTRÁCT s. n. 1. convenţie, înţelegere scrisă prin care două sau mai multe părţi se obligă reciproc la ceva. o ~ de muncă = contract potrivit căruia cineva se obligă să presteze o anumită muncă în schimbul unei retribuţii; ~ colectiv de muncă = contract încheiat de o instituţie sau întreprindere cu muncitorii şi funcţionaţii respectivi, reprezentaţi prin comitetul sindicatului; ~ economic = contract între două întreprinderi prin care o parte se obligă să livreze anumite produse, să presteze un serviciu sau să execute o lucrare, iar cealaltă să plătească preţul mărfii sau al lucrării, ori tariful serviciului efectuat. 2. teoria ŭlui social = teorie raţionalistă potrivit căreia statul ar fi apărut ca urmare a unei convenţii între oameni. 3. (bridge) număr de levate la care s-a angajat un jucător. (< lat. contractus, fr. contrat)
(Marele dicţionar de neologisme)

CONTRACTÁ vb. I. tr. 1. a încheia un contract. 2. a lua asupra sa o obligaţie. ♦ a ~ o datorie = a se împrumuta. 3. a se îmbolnăvi de... II. tr., refl. (despre muşchi) a (se) strânge, a (se) zgârci. II. refl. (despre corpuri) a-şi micşora dimensiunile în urma unui proces fizic sau tehnologic. (< fr. contracter, lat. contrahere)
(Marele dicţionar de neologisme)

contráct s. n., pl. contrácte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

contractá vb., ind. prez. 1 sg. contractéz, 3 sg. şi pl. (încheie un contract, îşi asumă, se molipseşte) contracteáză, (se strâng(e), se micşorează) contráctă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONTRÁCT s. 1. v. înţelegere. 2. (JUR.) convenţie, (înv. şi reg.) zdelcă. (~ de vânzare-cumpărare.)
(Dicţionar de sinonime)

CONTRACTÁ vb. 1. (JUR.) a încheia. (~ o căsătorie.) 2. (MED.) a căpăta, a face, a lua, (pop.) a prinde. (A ~ o gripă.) 3. (FIZ.) (rar) a se contrage. (Metalul se ~ la rece.) 4. (FIZIOL.) a (se) retracta, a (se) strânge, a (se) zgârci. (Un ţesut care se ~.) 5. v. chirci. 6. v. crispa.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A (se) contracta ≠ a (se) dilata
(Dicţionar de antonime)

A se contracta ≠ a se dilata
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: Co Con Cont Contr Contra

Cuvinte se termină cu literele: ct act ract tract ntract