Contribuţie dex - definiţie, sinonime, conjugare

Contribuţie

[Sinonime]
CONTRIBÚŢIE, contribuţii, s.f. 1. Parte cu care cineva participă la o acţiune sau la o cheltuială comună; aport. ♦ Expr. A pune la contribuţie = a folosi, a solicita capacitatea cuiva sau a ceva la o acţiune. 2. Impozit; bir. [Var.: (înv.) contribuţiúne s.f.] – Din fr. contribution, lat. contributio, -onis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

CONTRIBÚŢI//E ~i f. 1) Parte cu care contribuie cineva la o acţiune sau la o cheltuială comună. ♢ A pune la ~ a folosi; a utiliza. 2) Plată obligatorie stabilită prin lege, pe care cetăţenii, instituţiile etc. o varsă din venitul lor în bugetul statului în conformitate cu anumite norme de impunere; impozit. [Art. contribuţia; G.-D. contribuţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. contribution, lat. contributio, ~onis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

CONTRIBÚŢIE s.f. 1. Parte, sumă cu care se contribuie la o cheltuială sau la o acţiune comună; aport. ♢ A pune la contribuţie = a folosi capacitatea cuiva (sau a ceva) într-o acţiune. 2. (Jur.; la pl.) Sumă de bani pe care un stat învins este obligat s-o plătească unui stat învingător în temeiul unui tratat de pace, depăşind pagubele cauzate de război. 3. Impozit. [Gen. -iei, var. contribuţiune s.f. / cf. fr. contribution, it. contribuzione, lat. contributio].
(Dicţionar de neologisme)

CONTRIBÚŢIE s. f. 1. parte cu care se contribuie la o acţiune, la o cheltuială comună; aport. o a pune la ~ = a folosi capacitatea cuiva (sau a ceva) într-o acţiune. 2. (jur.; pl.) sumă de bani pe care un stat învins este obligat s-o plătească unui stat învingător în temeiul unui tratat de pace, depăşind pagubele cauzate de război. 3. impozit. (< fr. contribution, lat. contributio)
(Marele dicţionar de neologisme)

contribúţie s. f. (sil. -ţi-e), art. contribúţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. contribúţiei; pl. contribúţii, art. contribúţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
CONTRIBÚŢIE s. 1. obol, ofrandă, (grecism înv.) sinisfora. (O ~ bănească.) 2. v. ajutor. 3. aport. (O valoroasă ~ la ...)
(Dicţionar de sinonime)

CONTRIBÚŢIE s. v. bir, dare, impozit
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: Co Con Cont Contr Contri

Cuvinte se termină cu literele: ie tie utie butie ibutie