Derivarea dex - definiţie, sinonime, conjugare

Derivarea

[Sinonime]
DERIVÁRE, derivări, s.f. Acţiunea de a deriva şi rezultatul ei. 1. Provenire, rezultare a unui lucru din... ♦ (Lingv.) a) Provenire a unui cuvânt din altul, arătare a provenienţei unui cuvânt din altul, b) Procedeu prin care se formează un cuvânt din altul cu ajutorul sufixelor sau al prefixelor; derivaţie (3). ♦ (Lingv.: în sintagmele) Derivare regresivă (sau inversă) = derivare prin suprimarea unor afixe de la cuvinte deja existente. 2. Operaţie folosită în calculul diferenţial pentru obţinerea unei derivate. – V. deriva.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

DERIVÁRE s.f. 1. Provenire, coborâre din... 2. Procedeu de formare a cuvintelor cu afixe. ♢ Derivare progresivă = procedeu de formare a cuvintelor prin adăugarea afixelor; derivare regresivă = procedeu de formare a unui cuvânt nou prin suprimarea unui sufix de la un cuvânt deja existent în limbă. 3. (Mat.) Operaţie de calcul diferenţial prin care se obţine o derivată. [< deriva].
(Dicţionar de neologisme)

DERIVÁRE s. f. 1. provenire, coborâre din... 2. (lingv.) provenire a unui cuvânt din altul. *procedeu de formare a cuvintelor prin adăugare de afixe sau prin suprimarea lor. o ~ progresivă = derivare bazată pe adăugarea formativelor, a afixelor; ~ regresivă (sau inversă) = derivare prin suprimarea formativelor, a desinenţelor sau a sufixelor. 3. (mat.) operaţie de calcul diferenţial prin care se obţine o derivată. 4. (inform.) trecere de la un cuvânt la altul prin aplicarea unei reguli din gramatica formală. (< deriva)
(Marele dicţionar de neologisme)

deriváre s. f., g.-d. art. derivării; pl. derivări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
DERIVÁRE s. (LINGV.) 1. derivaţie. (~ cu sufixe.) 2. derivare progresivă. v. afixare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: De Der Deri Deriv Deriva

Cuvinte se termină cu literele: ea rea area varea ivarea