Pentru dex - definiţie, sinonime, conjugare

Pentru

[Sinonime]
PÉNTRU prep. I. (Exprimă un raport cauzal) 1. Din cauza..., din pricina..., datorită... Pentru asta a plecat. ♢ Expr. Nu pentru alta, ci... = nu din altă cauză, dar... 2. (Introduce un complement indirect) Mulţumeşte pentru buna găzduire. ♢ Expr. Pentru puţin (sau nimic), se spune ca răspuns celui care mulţumeşte când i s-a făcut un serviciu. Pentru nimic în lume = cu nici un preţ, în nici un caz. Pentru (numele lui) Dumnezeu ! exclamaţie care însoţeşte o cerere sau o rugăminte sau care exprimă uimirea, indignarea cuiva. II. (Exprimă un raport final) 1. (Introduce un complement circumstanţial de scop) Cu scopul de..., în scopul.... în vederea... Scrie pentru băni. 2. (Introduce un complement indirect) În interesul..., în (sau spre) folosul..., în favoarea...; în apărarea... Pledează pentru el. ♢ (În construcţii eliptice) Cincizeci de voturi pentru şi două contra. ♦ Potrivit cu...; în măsură să... Serviciul nu era pentru el. ♦ După. Plânge pentru cel plecat. ♦ (Faţă) de... Are o grijă deosebită pentru mama lui. 3. (Introduce un atribut) Hârtie şi plic pentru o scrisoare. ♦ Cu direcţia..., cu destinaţia... Autobuzul pentru Ploieşti. 4. (Intră în compunerea numelor predicative) Acest cadou e pentru tine. 5. (Introduce un complement sau un atribut) Contra, împotriva. Medicament pentru diabet. Ia ceva pentru durerile de cap. III. (Exprimă un raport de relaţie) Cu privire la..., referitor la..., în legătură cu... S-au schimbat lucrurile pentru el. ♦ Faţă de..., în raport cu... Pentru unii mumă, pentru alţii ciumă. IV. (Exprimă un raport temporal, introducând un complement circumstanţial de timp) Pleacă pentru o clipă. ♢ Expr. Pentru moment = deocamdată. V. (Exprimă un raport de compensaţie, de echivalenţă sau de schimb) În schimbul...; în locul..., în loc de... Pentru un palton a dat o rochie. VI. 1. (Urmat de un infinitiv, are valoare de conjuncţie, construcţia fiind echivalentă, cu o propoziţie consecutivă negativă, când regenta e afirmativă, şi invers) Subiectul e prea vast pentru a putea fi expus într-o oră. 2. (Formează conjuncţii compuse) Pentru ca sau pentru că = fiindcă, deoarece, din cauză că; de vreme ce, întrucât. Pentru ce (sau aceasta, aceea) = deci, aşadar, de aceea, drept care, din care cauză. – Din printru.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

PÉNTRU prep. I. 1) (exprimă un raport de destinaţie) Haine pentru copii.Pentru puţin formulă de răspuns politicos celui care mulţumeşte pentru un serviciu. 2) (exprimă un raport final) Cu scopul; în scopul; în vederea. Învaţă pentru a avea cunoştinţe. 3) (exprimă un raport cauzal) Din cauza; din pricina. A început să plângă pentru un fleac. 4) (exprimă un raport temporal) Pe. A plecat pentru trei zile. 5) (exprimă un raport de schimb sau de echivalenţă) În schimb; pe. A dat două preţuri pentru această mobilă. 6) (exprimă un raport de relaţie) Cu privire la; referitor la. Ceea ce s-a spus e pentru dânsa. 7) (exprimă un raport consecutiv) Ca; încât. Lucrarea e prea mare pentru a fi terminată azi. 8) (exprimă un raport de substituţie) În locul. El astăzi face de serviciu pentru mine. 9) În favoarea; de partea; pro. S-a pronunţat pentru adoptarea constituţiei. 10) fam. Contra; împotriva. Pastile pentru tuse. II. (în locuţiuni): 1) Pentru ca (exprimă un raport final) Ca. 2) Pentru că (exprimă un raport cauzal) Fiindcă; deoarece; întrucât. 3): Pentru această (sau aceea) din cauza aceasta; de aceea. /Din printru
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

péntru ca să loc. conjcţ.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

péntru prep.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

péntru că loc. conjcţ.
(Dicţionar ortografic al limbii române)

péntru ce prep. + pr.
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
PÉNTRU prep., conj. I. prep. 1. (arată scopul) de. (Plantă ~ sămânţă.) 2. (arată scopul) ca, de, drept, spre. (~ încercare; ~ exemplu.) 3. (arată scopul) contra, împotriva. (Medicament ~ hepatită.) 4. (final) spre, (înv.) către. (O spun ~ binele tău.) 5. (cauzal) datorită. (~ el, n-am mai plecat.) 6. (cauzal) după. (Varsă lacrimi ~ copilul pierdut.) 7. (cauzal) la. (Îl pedepsea ~ cea mai mică abatere.) 8. (instrumental) contra. (Îţi dau o mie de lei ~ un timbru.) 9. (termen comercial; modal-instrumental) pe, per. (900 de lei ~ un kg de grâu.) 10. (şi adverbial) pro. (~ şi contra.) II. conj. (arată scopul) (pop.) precum. (~ ca să se ştie.)
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
Pentru ≠ contra, împotrivă
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: Pe Pen Pent Pentr

Cuvinte se termină cu literele: ru tru ntru entru