Reproducere dex - definiţie, sinonime, conjugare
REPRODÚCE, reproduc, vb. III. 1. Tranz. A reda cu exactitate ceea ce este scris, ceea ce a spus sau a făcut cineva. ♦ A imita felul de a fi, gesturile, mimica cuiva. 2. Refl. A reactualiza în memorie idei, cunoştinţe însuşite în cursul experienţei anterioare. 3. Refl. A se produce, a se arăta din nou; a se repeta. 4. Tranz. (Ec. pol.) A relua în mod continuu procesul de producţie; a produce din nou. 5. Tranz. A produce în serie; a multiplica. 6. Refl. (Biol.) A se perpetua prin generare; a se înmulţi. – Re1- + produce (după fr. reproduire).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

REPRODÚCERE, reproduceri, s.f. 1. Acţiunea de a (se) reproduce şi rezultatul ei. 2. (Concr.) Copie după o lucrare de artă originală (desen, pictură, sculptură etc.) 3. (Psih.) Proces al memoriei prin care se evocă, se reactualizează mintal imagini, idei, cunoştinţe însuşite în cursul experienţei anterioare, în lipsa obiectelor, textelor etc. respective. 4. (Biol.) Înmulţire, reproducţie. – V. reproduce.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A REPRODÚCE reprodúc tranz. 1) A face să se reproducă. 2) A reda exact; a reprezenta cu fidelitate. ~ realitatea. 3) ec. (procesul de producţie) A repeta în permanenţă. 4) (tablouri, desene, fotografii, texte etc.) A executa în mai multe exemplare identice prin diferite procedee tehnice; a multiplica. /re- + a produce
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE REPRODÚCE se reprodúce in-tranz. 1) A se produce din nou. 2) (despre organisme) A-şi mări numărul de exemplare ale speciei prin generare; a se perpetua prin generare; a se înmulţi; a prolifera. /re- + a se produce
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRODÚCER//E ~i f. 1) v. A REPRODUCE şi A SE REPRODUCE. 2) Operă de artă, care reproduce originalul şi este executată de autor sau sub supravegherea acestuia; copie; replică. 3) biol. Naştere din părinţi a unui urmaş asemănător acestora, ca rezultat al fecundării. 4) psih. Proces al memoriei prin care se reactualizează mintal imagini, idei etc., însuşite în cursul experienţei anterioare, în lipsa obiectelor, textelor etc. respective. /v. a (se) reproduce
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

REPRODÚCE vb. III. 1. tr. (Despre memorie) A readuce în conştiinţă reprezentări fixate anterior. ♦ A reda întocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. tr. A produce, a multiplica în serie. 3. refl. (Despre fiinţe) A se înmulţi. [P.i. reprodúc. / cf. fr. reproduire].
(Dicţionar de neologisme)

REPRODÚCERE s.f. Acţiunea de a (se) reproduce şi rezultatul ei; reproducţie. ♦ Imitaţie fidelă a unei opere de artă. [< reproduce].
(Dicţionar de neologisme)

REPRODÚCE vb. I. refl. (despre fiinţe) a se înmulţi. II. tr. 1. (despre memorie) a readuce în conştiinţă reprezentări fixate anterior. ♢ a reda întocmai prin mijloace plastice un model; a imita. 2. a produce în serie, a multiplica. (< fr. reproduire)
(Marele dicţionar de neologisme)

REPRODÚCERE s. f. 1. acţiunea de a (se) reproduce; reproducţie. ♢ (ec.) reproducţie (1). 2. (concr.) imitaţie fidelă a unei opere de artă. 3. proces al memoriei prin care se evocă mintal imagini, idei, cunoştinţe însuşite anterior. (< reproduce)
(Marele dicţionar de neologisme)

reprodúce vb. (sil. -pro-) produce
(Dicţionar ortografic al limbii române)

reprodúcere s. f. (sil. -pro-) producere
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
REPRODÚCE vb. 1. a cita, a reda. (Îţi voi ~ întocmai vorbele lui.) 2. v. mima. 3. v. copia. 4. a copia, (înv.) a scoate, a scrie. (A ~ un act, un document.) 5. v. multiplica. 6. a se înmulţi, a se prăsi, a procrea, (înv. şi reg.) a se plodi, (reg.) a se puiţi, (Mold.) a se puiezi, (înv.) a se propaga. (Cum se ~ aceste animale?) 7. (BIOL.) a se înmulţi, (pop.) a (se) împuia, (înv. şi reg.) a (se) plodi. (Se ~ prin ouă.)
(Dicţionar de sinonime)

REPRODÚCERE s. 1. citare, redare. (~ întocmai a unui text.) 2. v. mimare. 3. v. copiere. 4. v. copie. 5. v. multiplicare. 6. v. replică. 7. v. reproducţie. 8. prăsilă, reproducţie, (reg.) prăseală. (Cai de ~.) 9. (EC.) reproducţie.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: Re Rep Repr Repro Reprod

Cuvinte se termină cu literele: re ere cere ucere ducere