Tranziţia dex - definiţie, sinonime, conjugare

Tranziţia

[Sinonime]
TRANZÍŢIE, tranziţii, s.f. Trecere (lentă sau bruscă) de la o stare la alta, de la o situaţie, de la o idee la alta. ♢ Loc. adj. De tranziţie = de trecere; intermediar, tranzitoriu; p. ext. provizoriu. – Din fr. transition, lat. transitio.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

TRANZÍŢI//E ~i f. Proces de trecere de la o stare sau de la o formă la alta. ♢ De ~ de trecere; tranzitoriu; intermediar. [G.-D. tranziţiei; Sil. -ţi-e] /<fr. transition
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

TRANZÍŢIE s.f. Trecere de la o formă, de la o stare etc. la alta. ♦ De tranziţie = de trecere; intermediar, trazitoriu; tranziţional; (p. ext.) provizoriu. ♦ (Geol.) Transformare, schimbare treptată a unei roci în alta. [Gen. -iei. / cf. fr. transition, lat. transitio].
(Dicţionar de neologisme)

TRANZÍŢIE s. f. trecere de la o formă, de la o stare etc. la alta. o de ~ = tranzitoriu; provizoriu. ♢ trecere (bruscă) a unui sistem fizic dintr-o stare în alta; transformare. ♢ schimbare treptată a unei roci în alta. (< fr. transition, lat. transitio)
(Marele dicţionar de neologisme)

tranzíţie s. f. (sil. -ţi-e), art. tranzíţia (sil. -ţi-a), g.-d. art. tranzíţiei; pl. tranzíţii, art. tranzíţiile (sil. -ţi-i-)
(Dicţionar ortografic al limbii române)



Sinonime:
TRANZÍŢIE s. trecere. (Stare de ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: Tr Tra Tran Tranz Tranzi

Cuvinte se termină cu literele: ia tia itia zitia nzitia