abținea dex - definiţie, sinonime, conjugare
ABŢÍNE, abţín, vb. III. Refl. A se stăpâni, a se reţine, a se înfrâna (de la...). ♦ A nu se pronunţa, a nu-şi exprima părerea sau votul; a se ţine departe de o activitate. – Din fr. (s\')abstenir (după ţine).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A SE ABŢÍNE mă abţín intranz. 1) A renunţa voit (la ceva). ~ de la mâncăruri picante. 2) A nu-şi exprima părerea sau votul. /<fr. [s\']abstenir
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ABŢINEÁ vb. II. v. abţine.
(Dicţionarul limbii române literare contemporane)

abţíneá (-n, -út), vb. – A se stăpîni, a se reţine. Format de la ţinea, după paralelismul cu fr. tenir-abstenir. – Der. (din fr.) conservă grupul bst: absenţiune, s.f.; abstenţionist, s.m.; abstinent, adj.; abstinenţă, s.f.
(Dicţionarul etimologic român)

ABŢÍNE vb. III. refl. A se stăpâni, a se opri de la ceva, a nu lua parte la ceva. ♦ A se lipsi de folosirea unor lucruri. [Cf. lat. abstinere, fr. s\'abstenir, după ţine].
(Dicţionar de neologisme)

abţíne vb. refl. a se stăpâni, a se opri de la ceva; a se lipsi de folosirea unor lucruri; a nu se pronunţa, a nu-şi exprima punctul de vedere. (< fr. s\'abstenir, lat. abstinere)
(Marele dicţionar de neologisme)

!abţiné (a se ~) vb. refl., ind. prez. 1 sg. mă abţín, 2 sg. te abţíi, 1 pl. ne abţínem, 2 pl. vă abţíneţi, 3 pl. se abţín; conj. prez. 3 să se abţínă; ger. abţinấndu-se; part. abţinút
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

abţíne vb. → ţine
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ABŢÍNE vb. a se domina, a se înfrâna, a se opri, a răbda, a se reţine, a se stăpâni.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ab abt abti abtin abtine

Cuvinte se termină cu literele: ea nea inea tinea btinea