abandon dex - definiţie, sinonime, conjugare

abandon

[Sinonime]
ABANDÓN, abandonuri, s.n. 1. Părăsire împotriva regulilor morale şi a obligaţiilor materiale a copiilor, familiei etc. 2. Părăsire a unui bun sau renunţare la un drept. 3. Renunţare la continuarea participării într-o probă sportivă. – Din fr. abandon.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ABANDÓN ~uri n. 1) v. A ABANDONA. 2) Renunţare a unui concurent de a continua o probă în care este angajat. ♢ ~ de familie părăsirea familiei, a copiilor de către persoana care are obligaţia legală de a-i întreţine. /<fr. abandon
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ABANDON (‹ fr.) s.n. 1. Faptul de a renunţa la ceva, de a părăsi ceva sau pe cineva. ♦ A. de familie = infracţiune care constă în săvîrşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cei îndreptăţiţi la aceasta, a uneia din următoarele fapte: a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunîndu-l la suferinţe fizice şi morale; b) neîndeplinirea cu rea-credinţă a obligaţiei de întreţinere prevăzută prin lege; c) neplata cu rea-credinţă a pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească. ♦ A. economic = părăsirea unor bunuri materiale proprietate particulară, obştească sau de stat (ex.: părăsirea navelor naufragiate care după o anumită perioadă intră în proprietatea statului în ale cărui ape terit. au fost abandonate). 2. (SPORT) Renunţare a unui concurent de a continua participarea la o probă în care este angajat. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

ABANDÓN s.n. Renunţare definitivă, părăsire fără intenţia de a reveni la ceva. ♦ (Sport) Renunţare a unui concurent la continuarea probei în care este angajat. ♢ Abandon familial = părăsire a copiilor sau a familiei. [Pl. -nuri. / < fr. abandon].
(Dicţionar de neologisme)

abandón s. n. părăsire, renunţare. ♢ ~ familial = părăsire a copiilor, a familiei. ♦ (sport) retragere dintr-o competiţie. (< fr. abandon)
(Marele dicţionar de neologisme)

abandón s. n., pl. abandónuri
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ABANDÓN s. abandonare, părăsire. (~ul familiei.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ab aba aban aband abando

Cuvinte se termină cu literele: on don ndon andon bandon