accent dex - definiţie, sinonime, conjugare

accent

[Sinonime]
ACCÉNT, accente, s.n. 1. Pronunţare mai intensă, pe un ton mai înalt etc. a unei silabe dintr-un cuvânt sau a unui cuvânt dintr-un grup sintactic. ♦ Semn grafic pus de obicei deasupra unei vocale pentru a marca această pronunţare sau altă particularitate de pronunţare. Accent ascuţit. Accent circumflex. Accent grav. ♢ Expr. A pune accentul (pe ceva) = a scoate în relief, a da atenţie deosebită (unei probleme). 2. Fel particular de pronunţare, specific unui grai, unei limbi sau unei stări afective. 3. Scoatere în relief a unui sunet muzical prin amplificarea sonorităţii sau prin prelungirea duratei lui. – Din fr. accent, lat. accentus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ACCÉNT ~e n. 1) Pronunţare mai intensă a unei silabe sau a unui cuvânt. 2) Semn deasupra unei litere sau silabe, care indică locul şi felul accentuării. 3) Mod specific de a vorbi o limbă. Vorbeşte cu un ~ străin. /<fr. accent, lat. accentus
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ACCÉNT s.n. 1. Intonaţie specială a unei silabe dintr-un cuvânt, pusă în evidenţă prin mărirea intensităţii vocii sau prin varietatea tonului. ♦ Emisiune mai intensă a unui sunet sau a unui acord. ♦ Semn grafic care indică accentuarea unei silabe sau a unui sunet. 2. Mod specific de a vorbi o limbă sau un dialect. 3. Intonaţie afectivă, mlădiere specială a tonului, a vocii. 4. (Fig.) Importanţă. [Pl. -te, (rar) -turi. / < lat. accentus, cf. fr. accent].
(Dicţionar de neologisme)

ACCÉNT s. n. 1. intonaţie specială a unei silabe dintr-un cuvânt prin mărirea intensităţii vocii. ♢ semn grafic care indică această intonaţie. 2. (muz.) emisiune mai intensă a unui sunet, a unui acord. 3. mod specific de a vorbi o limbă, un dialect. 4. inflexiune afectivă a vocii. 5. (fig.) importanţă. o a pune ŭl (pe) = a sublinia, a scoate în relief. (< fr. accent, lat. accentus)
(Marele dicţionar de neologisme)

accént s. n. (sil. ac-), pl. accénte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ACCÉNT s. 1. v. ton. 2. intonaţie, ton. (Vorbea cu un ~ plin de căldură.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ac acc acce accen

Cuvinte se termină cu literele: nt ent cent ccent