accese dex - definiţie, sinonime, conjugare

accese

[Sinonime]
ACCÉS, accese, s.n. 1. Posibilitatea de a pătrunde, drept de ajunge până într-un loc sau pâna la o persoană; p. ext. intrare. ♢ Cale (sau drum, şosea) de acces = drum care face legătura cu o şosea importantă, cu o localitate etc. Rampă de acces = porţiune de drum în pantă care permite urcarea vehiculelor pe o şosea mai înaltă, pe un pod etc. ♢ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea să meargă undeva, a (nu) avea voie să pătrundă undeva. 2. Ansamblu de tulburări clinice ale organismului care se manifestă brusc, în stare de sănătate aparentă, şi care se repetă de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violentă (şi trecătoare) a unei stări sufleteşti. – Din fr. accès, lat. accessus.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ACCÉS1 ~uri n. Posibilitate sau drept de a ajunge, de a pătrunde sau de a intra undeva. /< lat. accessus, fr. acces
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ACCÉS2 ~e n. 1) Manifestare violentă a unei boli; criză; atac. ~ de nervi. 2) fig. Manifestare violentă a unei stări sufleteşti. ~ de furie. /<lat. accessus, fr. acces
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

accés (-se), s.n. – Posibilitate de a pătrunde; intrare. Fr. accès. – Der. (din fr.) accesibil, adj.; accesoriu, adj.; accesorii, s.f. pl.; inaccesibil, adj.
(Dicţionarul etimologic român)

ACCÉS s.n. 1. Posibilitate de a ajunge, de a pătrunde într-un anumit loc, la cineva etc.; intrare, loc pe unde se pătrunde undeva. 2. (Med.) Simptome care apar brusc şi determină o stare acută a unei boli. ♦ (Fig.) Izbucnire trecătoare şi violentă a unei stări sufleteşti. 3. (Cib.) Proprietatea sistemelor de memorie de a permite înregistrarea şi regăsirea informaţiei. [Pron. ac-ces, pl. -se, -suri. / < fr. accès, cf. lat. accesus < accedere – a sosi, a ajunge].
(Dicţionar de neologisme)

ACCÉS s.n. ~ 3. (Inform.) Proprietate a sistemelor de memorie de a permite înregistrarea şi regăsirea informaţiei.
(Marele dicţionar de neologisme)

accés (intrare) s. n., pl. accése
(Dicţionar ortografic al limbii române)

accés (stare morbidă, izbucnire) s. n., pl. accése
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ACCÉS s. 1. v. intrare. 2. v. criză.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ac acc acce acces

Cuvinte se termină cu literele: se ese cese ccese