acomodare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ACOMODÁ, acomodez, vb. I. Refl. A se deprinde cu noi condiţii de viaţă; a se obişnui, a se adapta (2). ♦ A se împăca, a se învoi. – Din fr. accommoder, lat. accommodare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ACOMODÁRE, acomodări, s.f. Acţiunea de a se acomoda. ♢ Acomodarea cristalinului (sau acomodare vizuală) = modificarea curburii cristalinului, care permite ochiului să vadă clar obiectele aflate la diferite distanţe de el. – V. acomoda.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ACOMOD//Á ~éz tranz. A face să se acomodeze; a adapta; a aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ACOMOD//Á mă ~éz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obişnui cu climatul nou; a se adapta; a se aclimatiza. 2) fig. (despre persoane) A se obişnui cu noi condiţii de viaţă; a se adapta; a se aclimatiza. /<fr. accommoder, lat. accommodare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ACOMODÁ vb. I. refl. 1. A suferi modificări prin adaptarea la anumite condiţii fiziologice şi de mediu. 2. A se obişnui cu condiţii noi de trai; a se adapta. ♦ A se împăca, a se învoi. [< fr. accommoder, cf. it. accomodare, lat. accommodare].
(Dicţionar de neologisme)

ACOMODÁRE s.f. 1. Acţiunea de a se acomoda; acomodaţie. ♢ Acomodarea cristalinului = modificare a curburii cristalinului astfel încât imaginea să apară clară pe retină. 2. (Lingv.) Asimilaţie parţială între două sunete în contact direct. [< acomoda].
(Dicţionar de neologisme)

ACOMODÁ vb. refl. a se adapta la anumite condiţii noi de viaţă, de mediu; a se obişnui. ♢ a se împăca. (< fr. accommoder, lat. accommodare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ACOMODÁRE s. n. 1. acţiunea de a se acomoda; acomodaţie. o ~ vizuală = modificare spontană a curburii cristalinului. 2. (biol.) adaptare individuală care nu afectează decât fenotipul. 3. (lingv.) asimilaţie parţială între două sunete în contact direct. (< acomoda)
(Marele dicţionar de neologisme)

!acomodá (a se ~) vb. refl., ind. prez. 3 se acomodeáză
(Dicţionar ortografic, ortoepic şi morfologic al limbii române, ediţia a II-a)

acomodá vb., ind. prez. 1 sg. acomodéz, 3 sg. şi pl. acomodeáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

acomodáre s. f., g.-d. art. acomodării; pl. acomodări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ACOMODÁ vb. v. aclimatiza.
(Dicţionar de sinonime)

ACOMODÁRE s. v. aclimatizare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ac aco acom acomo acomod

Cuvinte se termină cu literele: re are dare odare modare