acumulare dex - definiţie, sinonime, conjugare
ACUMULÁ, acumulez, vb. I. Tranz. A aduna, a strânge, a concentra, a înmagazina. – Din fr. accumuler, lat. accumulare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ACUMULÁRE, acumulări, s.f. 1. Acţiunea de a acumula şi rezultatul ei. 2. (Ec. pol.; în sintagmele) Acumulare de capital = transformarea plusvalorii în capital în procesul reproducţiei lărgite a capitalului. Fond de acumulare = parte a unui venit folosită pentru acumulare. Rata acumulării = raportul dintre fondul de acumulare şi venitul pe baza căruia se formează. 3. (Geogr.; urmat de determinări) Proces de depunere a materialului transportat de ape, vânturi, gheţari etc. – V. acumula.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ACUMUL//Á ~éz tranz. A aduna treptat, sporind mereu cantitatea; a înmagazina. ~ bogăţie. ~ cunoştinţe. /<fr. accumuler, lat. accumulare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ACUMUL//ÁRE ~ări f. 1) v. A ACUMULA. 2) Proces economic prin care o parte din venitul societăţii se foloseşte pentru lărgirea producţiei. ~ bugetară. 3) geogr. Depunere a materialului detritic transportat de ape, de vânturi, de gheţari, etc. /v. a acumula
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ACUMULÁ vb. I. tr. A îngrămădi, a strânge, a înmagazina. [< fr. accumuler, cf. it. accumulare, lat. accumulare].
(Dicţionar de neologisme)

ACUMULÁRE s.f. 1. Acţiunea de a acumula şi rezultatul ei; strângere, îngrămădire, înmagazinare. ♦ Acumulare a capitalului = transformarea plusvalorii în capital; fond de acumulare = parte a unui venit folosită pentru acumulare; rata acumulării = raportul dintre fondul de acumularea şi venitul pe baza căruia se formează. 2. (Geol.) Proces de depunere a materialului transportat de ape, vânturi, gheţari etc. [< acumula].
(Dicţionar de neologisme)

ACUMULÁ vb. tr., refl. a (se) strânge, a (se) înmagazina, a (se) concentra. (< fr. accumuler, lat. accumulare)
(Marele dicţionar de neologisme)

ACUMULÁRE s. f. 1. acţiunea de a (se) acumula. 2. proces economic complex constând în formarea şi utilizarea unei părţi din venitul societăţii pentru asigurarea reproducţiei lărgite. o ~ a capitalului = transformarea plusvalorii în capital; fond de ~ = parte a unui venit pentru acumulare; rata ~ării = raportul dintre fondul de acumulare şi venitul pe baza căruia se formează. 3. (geol.) proces de depunere a materialului transportat de agenţii geomorfologici. (< acumula)
(Marele dicţionar de neologisme)

acumulá vb., ind. prez. 1 sg. acumuléz, 3 sg. şi pl. acumuleáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

acumuláre s. f. → cumulare
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ACUMULÁ vb. 1. a (se) aduna, a (se) concentra, a (se) înmagazina, a (se) strânge. (A ~ o mare cantitate de energie.) 2. v. tezauriza. 3. v. economisi.
(Dicţionar de sinonime)

ACUMULÁRE s. 1. adunare, concentrare, înmagazinare, strângere. (~ de bunuri.) 2. v. tezaurizare.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ac acu acum acumu acumul

Cuvinte se termină cu literele: re are lare ulare mulare