adâncit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ADÂNCÍ, adâncesc, vb. IV. 1. Tranz. şi refl. A (se) face mai adânc, a (se) săpa în adâncime. 2. Refl. A pătrunde în adâncime, a înainta spre interior; a se face nevăzut. S-a adâncit în pădure. ♦ Fig. A se cufunda (în...), a fi absorbit (de...). 3. Tranz. Fig. A cerceta, a studia, a analiza în profunzime, a aprofunda. A adânci o problemă. 4. Refl. Fig. A se intensifica. [Var.: adâncá vb. I] – Din adânc.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ADÂNCÍT, -Ă, adânciţi, -te, adj. Adânc. – V. adânci.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ADÂNC//Í ~ésc tranz. 1) A face mai adânc. ~ o fântână. 2) A cerceta profund; a studia serios; a aprofunda. ~ o teză. 3) (idei, teorii etc.) A completa cu idei noi; a aprofunda; a dezvolta. /Din adânc
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ADÂNC//Í mă ~ésc intranz. 1) A intra în adâncime; a înainta spre interior. ~ în livadă. ~ în pământ. 2) fig. A se lăsa cuprins (de ceva); a se cufunda. ~ în lectură. ~ în amintiri. 3) fig. A se desfăşura din ce în ce mai energic; a deveni mai intens; a se intensifica; a se accentua. Vrajba se ~eşte. /Din adânc
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

adânci, adâncesc v.t. a spinteca cu cuţitul (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

adâncit, -ă, adânciţi, -te adj. spintecat cu cuţitul (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

adâncí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. adâncésc, imperf. 3 sg. adânceá; conj. prez. 3 sg. şi pl. adânceáscă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ADÂNCÍ vb. 1. v. afunda. 2. a se afunda, a se cufunda, a se înfunda, (Transilv.) a se zgăura. (Ochii i s-au ~ în cap.) 3. v. căsca. 4. a (se) agrava, a (se) amplifica, a creşte, a (se) intensifica, a (se) mări, a spori, (fig.) a (se) ascuţi. (Disensiunile s-au ~.)
(Dicţionar de sinonime)

ADÂNCÍ vb. v. aprofunda.
(Dicţionar de sinonime)

ADÂNCÍT adj. v. scobit.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ad ada adan adanc adanci

Cuvinte se termină cu literele: it cit ncit ancit dancit