adaptat dex - definiţie, sinonime, conjugare
ADAPTÁ, adaptez, vb. I. 1. Tranz. A transforma pentru a corespunde anumitor cerinţe; a face potrivit pentru întrebuinţare în anumite împrejurări; a face să se potrivească. 2. Tranz. şi refl. (Biol.) A (se) transforma prin adaptare (2). 3. Refl. şi tranz. A (se) acomoda, a (se) deprinde, a (se) obişnui. – Din fr. adapter, lat. adaptare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ADAPTÁT, -Ă, adaptaţi, -te, adj. 1. Care a fost transformat pentru a corespunde anumitor cerinţe sau pentru a fi întrebuinţat în anumite împrejurări; care este potrivit pentru ceva. 2. (Despre organisme) Care a suferit un proces de adaptare (2). 3. (Despre textele literare) Căruia i s-au adus modificări în vederea reprezentării lui pe scenă, a utilizării ca scenariu de film etc. – V. adapta.
(Supliment DEX)

A ADAPT//Á ~éz tranz. 1) A face să se potrivească; a potrivi. 2) (opere literare) A transpune dintr-un gen în altul. 3) A face să se adapteze. /<fr. adapter, lat. adaptare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE ADAPT//Á mă ~éz intranz. 1) (despre plante, animale) A se obişnui cu climatul nou; a se aclimatiza; a se acomoda. 2) (despre persoane) A se obişnui cu noi condiţii de viaţă; a se acomoda; a se aclimatiza. /<fr. adapter, lat. adaptare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

adaptá (adaptéz, adaptát), vb. – A transforma, a face să se potrivească. < Fr. adapter. Der. (din fr.) adaptabil, adj.; inadaptabil, adj.
(Dicţionarul etimologic român)

ADAPTÁ vb. I. 1. tr. A transforma, a potrivi pentru a corespunde anumitor condiţii, împrejurări etc. ♦ A ajusta, a potrivi. 2. refl. A se obişnui, a se deprinde. [< fr. adapter, cf. lat. adaptare].
(Dicţionar de neologisme)

ADAPTÁ vb. I. tr. a transforma pentru a corespunde anumitor condiţii. II. tr., refl. a (se) acomoda. (< fr. adapter, lat. adaptare)
(Marele dicţionar de neologisme)

adaptá vb., ind. prez. 1 sg. adaptéz, 3 sg şi pl. adapteáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ADAPTÁ vb. 1. v. aclimatiza. 2. a împământeni, a transplanta. (~ o instituţie, un obicei.) 3. a adecva, a potrivi, (livr.) a apropria. (A ~ unui anumit scop.) 4. v. ajusta. 5. v. localiza.
(Dicţionar de sinonime)

ADAPTÁT adj. (LIT.) localizat, prelucrat. (Piesă ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ad ada adap adapt adapta

Cuvinte se termină cu literele: at tat ptat aptat daptat