adormit dex - definiţie, sinonime, conjugare
ADORMÍ, adórm, vb. IV. 1. Intranz. şi tranz. A trece sau a aduce pe cineva la starea de somn. 2. Intranz. Fig. (În limbajul bisericesc) A muri. 3. Tranz. Fig. A alina, a potoli. Cântând şi-a mai adormit foamea. – Lat. addormire.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

ADORMÍT, -Ă, adormiţi, -te, adj. Care adoarme, cuprins de somn. ♦ Somnoros. ♦ Fig. Lipsit de voiciune, greoi în mişcări, moale. ♦ Fig. (În limbajul bisericesc; adesea substantivat) Mort. – V. adormi.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A ADORMÍ adórm 1. intranz. 1) A trece din starea de veghe la cea de somn. 2) bis. A înceta de a mai trăi; a se stinge din viaţă; a muri; a răposa; a deceda; a se sfârşi. 2. tranz. 1) A face să treacă de la starea de veghe la cea de somn. ~ un copil. 2) fig. A aduce în stare de linişte; a linişti; a potoli; a alina. ~ setea. /<lat. addormire
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

ADORMÍ//T ~tă (~ţi, ~te) 1) Care doarme. 2) fig. Care vădeşte încetineală; molatic; greoi. 3) fig. Care este liniştit; netulburat de nimic; tihnit. 4) şi substantival: ~ întru Domnul, ~ de veci mort. /v. a adormi
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

adormí (adórm, adormít), vb. – 1. A aduce pe cineva în starea de somn. – 2. A linişti, a potoli, a alina. – 3. A înşela, a zăpăci. – 4. A trece în starea de somn. 5. A muri, a-şi da duhul. – Mr. adormu, adurnire. < Lat. addormire (Puşcariu 27; Candrea-Dens., 509; REW 157; DAR); cf. it. addormire, prov., cat., v. sp., port. adormir. Cf. dormi. Der. adormita, vb. (a dormita); adormiţele, s.f. pl. (dediţei); adormitor, adj. (care adoarme); neadormit, adj. (treaz).
(Dicţionarul etimologic român)

adormi, adorm I v.t. a lovi (pe cineva) pînă la leşin II v.i. 1. a muri 2. a-şi pierde cunoştinţa, a leşina (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

adormí vb., ind. prez. 1 sg. şi 3 pl. adórm, imperf. 3 sg. adormeá; conj. prez. 3 sg. şi pl. adoármă
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
ADORMÍ vb. (înv. şi reg.) a aromi. (A ~ greu.)
(Dicţionar de sinonime)

ADORMÍ vb. v. alina, calma, deceda, dispărea, domoli, duce, îmblânzi, linişti, muri, pieri, potoli, prăpădi, răposa, sfârşi, stinge, sucomba, tempera, uşura.
(Dicţionar de sinonime)

ADORMÍT adj. v. somnoros.
(Dicţionar de sinonime)

ADORMÍT adj., s. v. mort.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A adormi ≠ a (se) deştepta, a (se) trezi,
(Dicţionar de antonime)

Adormitdeştept
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ad ado ador adorm adormi

Cuvinte se termină cu literele: it mit rmit ormit dormit