aerian dex - definiţie, sinonime, conjugare

aerian

[Sinonime]
AERIÁN, -Ă, aerieni, -e, adj. Care se află în aer1 (2), care se întâmplă, se produce în aer1. 2. Care se referă la aviaţie. ♢ Linie aeriană = traseu aeronautic şi mijloacele materiale aferente. Alarmă aeriană = semnul prin care, în timp de război, se anunţă apropierea avioanelor inamice. 3. Fig. Transparent, diafan, gingaş, vaporos; aeros. [Pr.: a-e-ri-an] – Din fr. aérien.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AERI//ÁN ~ánă (~éni, ~éne) 1) Care se află în aer. 2) Care se produce în aer. Luptă ~ană. 3) Care ţine de aviaţie; propriu aviaţiei. Cale ~ană. 4) fig. Care este gingaş, diafan; transparent. Fiinţă ~ană. 5) fig. Care este lipsit de simţul realităţii; cu capul în nori. [Sil. a-e-ri-an] /<fr. aérien
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AERIÁN, -Ă adj. 1. Aflat în aer. ♦ Întâmplat, produs în aer. ♢ Alarmă aeriană = alarmă prin care se anunţă un atac aerian inamic. 2. (Fig.) Diafan, transparent; gingaş, vaporos. [< fr. aérien].
(Dicţionar de neologisme)

AERIÁN, -Ă adj. 1. care se află în aer. ♢ produs în aer. 2. referitor la aviaţie. o linie ~ă = traseu aeronautic; alarmă ~ă = alarmă prin care se anunţă un atac aerian. 3. (fig.) diafan, transparent; vaporos. 4. (fam.) distrat, visător. (< fr. aérien)
(Marele dicţionar de neologisme)

aerian, -ă, aeriani, -e adj. neatent; rupt de realitate (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

aerián adj. m. (sil. -ri-an), pl. aeriéni (sil. -ri-eni); f. sg. aeriánă, pl. aeriéne
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AERIÁN adj. v. diafan, fin, străveziu, subţire, transparent, vaporos.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ae aer aeri aeria

Cuvinte se termină cu literele: an ian rian erian