afectat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AFECTÁ1, afectez, vb. I. Tranz. A destina (o sumă de bani, o cantitate de materiale etc.) unui anumit scop. – Din fr. affecter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFECTÁ2, afectez, vb. I. Tranz. 1. A mâhni, a întrista. 2. A simula o anumită stare sufletească. ♦ Intranz. şi refl. A se comporta altfel decât este în realitate, a-şi da aere; a se sclifosi. 3. A prejudicia, a leza. – Din fr. affecter.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFECTÁT, -Ă, afectaţi, -te, adj. 1. Mâhnit, întristat. 2. (Despre oameni şi unele manifestări ale lor; adesea adverbial) Care se arată altfel decât este în realitate, pentru a face o impresie favorabilă; prefăcut, nenatural, preţios, nefiresc. – V. afecta2.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AFECT//Á1 ~éz tranz. (sume de bani, bunuri materiale) A destina unui scop anumit; a aloca; a asigna. /<fr. affecter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A AFECT//Á2 ~éz 1. tranz. 1) (persoane) A supune unui afect întristând. 2) (stări sufleteşti) A prezenta ca fapt real, recurgând la înşelăciuni; a simula. 2. intranz. A crea impresie falsă (pentru a induce în eroare); a se preface. /<fr. affecter
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AFECTÁ vb. I. tr. I. A destina (ceva) unui scop determinat. II. 1. A îndurera, a întrista (pe cineva). 2. A simula ceva; a se preface. ♦ intr. (Peior.) A-şi da aere, a se sclifosi. 3. A prejudicia. [P.i. 3,6 -tează, conj. -teze. / cf. fr. affecter, it. affetare, lat. affectare].
(Dicţionar de neologisme)

AFECTÁT, -Ă adj. 1. Îndurerat, mâhnit. 2. Nenatural, prefăcut, nefiresc. [< afecta].
(Dicţionar de neologisme)

AFECTÁ2 vb. I. tr. 1. a îndurera, a întrista. 2. a simula; a se preface. 3. a prejudicia. II. intr., refl. a-şi da aere. (< fr. affecter, lat. affectare)
(Marele dicţionar de neologisme)

AFECTÁ1 vb. tr. a atribui, a destina unui anumit scop. (< fr. affecter)
(Marele dicţionar de neologisme)

AFECTÁT, -Ă adj. (şi adv.) 1. îndurerat, mâhnit, abătut. 2. emfatic, prefăcut. (< afecta)
(Marele dicţionar de neologisme)

afectá (a destina, a mâhni) vb., ind. prez. 1 sg. afectéz, 3 sg. şi pl. afecteáză; conj. prez. 3 sg. şi pl. afectéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)

afectát adj. m., pl. afectáţi; f. sg. afectátă, pl. afectáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AFECTÁ vb. a destina, a distribui, a repartiza. (A ~ un fond important pentru construcţii.)
(Dicţionar de sinonime)

AFECTÁ vb. 1. a impieta, a leza, a prejudicia. (A ~ bunul mers al...) 2. v. întrista. 3. a se fandosi, a se maimuţări, a se prosti, a se sclifosi, (pop. şi fam.) a se scălâmbăia, (pop.) a se fasoli, a se izmeni, (înv. şi reg.) a se sfandosi, (reg.) a se mandosi, a se marghioli, a se schimonosi, (înv.) a se marafetui. (Nu te mai ~ atâta!)
(Dicţionar de sinonime)

AFECTÁT adj. 1. artificial, bombastic, căutat, convenţional, declamator, declarativ, emfatic, fals, făcut, grandilocvent, manierat, nefiresc, nenatural, pompos, pretenţios, retoric, (fig.) preţios, sunător, umflat. (Stil, limbaj ~.) 2. artificial, căutat, fals, forţat, nefiresc, nenatural, nesincer, prefăcut, silit, silnic, studiat, teatral, (rar) teatralist. (Gesturi ~; atitudine ~.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: af afe afec afect afecta

Cuvinte se termină cu literele: at tat ctat ectat fectat