afereză dex - definiţie, sinonime, conjugare

afereză

AFERÉZĂ, afereze, s.f. Cădere a unui sunet sau a unui grup de sunete de la începutul unui cuvânt. – Din fr. aphérèse, lat. aphaeresis.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFERÉZ//Ă ~e f. Suprimare a unui sunet sau a unui grup de sunete la începutul unui cuvânt. /<fr. aphérese, lat. aphaeresis
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AFERÉZĂ s.f. 1. Fenomen lingvistic constând în suprimarea vocalei iniţiale a unui cuvânt. ♦ Poezie rebusistă formată din două părţi, prima definind un cuvânt-bază, din care, dacă suprimăm prima literă, obţinem un alt cuvânt, definit în a doua parte a poeziei. 2. Figură retorică prin care se respinge ceea ce trebuie respins, enunţându-se ceea ce este demn de reţinut. [< fr. aphérèse, cf. gr. aphairesis – îndepărtare, cădere].
(Dicţionar de neologisme)

AFERÉZĂ s. f. 1. suprimare a vocalei iniţiale, a unui grup de sunete de la începutul unui cuvânt. 2. poezie rebusistă din două părţi, prima definind un cuvânt-bază din care, suprimând prima literă, se obţine un alt cuvânt, definit în a doua parte. 3. figură retorică prin care se respinge ceea ce trebuie respins, enunţându-se ceea ce este demn de reţinut. (< fr. aphérèse)
(Marele dicţionar de neologisme)

aferéză s. f., g.-d. art. aferézei; pl. aferéze
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: af afe afer afere aferez

Cuvinte se termină cu literele: za eza reza ereza fereza