afiș dex - definiţie, sinonime, conjugare

afiș

[Sinonime]
AFÍŞ, afişe, s.n. Înştiinţare, de obicei imprimată, expusă public, prin care se anunţă ceva, prin care se dau informaţii în legătură cu viaţa politică şi culturală; afipt. ♦ Gen de artă grafică, cu funcţie mobilizatoare, de informare, de reclamă, de instructaj etc. – Din fr. affiche.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFÍŞ ~e n. Anunţ public, de obicei tipărit, uneori şi ilustrat, cuprinzând diferite informaţii. /<fr. affiche
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

afíş (afíşe), s.n. – Înştiinţarea expusă în public, anunţ. – Var. afipt, s.n. Fr. affiche. Var. e formă artificială, latinistă, păstrată de administraţie, şi care porneşte de la paralelismul afficheraffigere faţă de infigereînfige, cu part. înfipt. – Der. afişa, vb. (a expune un afiş; a anunţa; a face paradă de ...); afişaj, s.n. (publicitate prin afişe; ostentaţie); afişar, s.m. (persoană care pune anunţuri), cf. Iordan, BF, VI, 150.
(Dicţionarul etimologic român)

AFÍŞ s.n. 1. Înştiinţare publică, tipărită (uneori şi desenată), care se fixează sau se distribuie în anumite locuri cu scopul de a anunţa anumite lucruri. ♢ Cap de afiş = primul nume de pe afişul care anunţă un spectacol; actor de vază. 2. Gen de artă grafică folosită pentru transmiterea unor idei prezentate decorativ. [Pl. -şe, -şuri. / < fr. affiche].
(Dicţionar de neologisme)

AFÍŞ s. n. 1. înştiinţare publică, tipărită, care se fixează sau se distribuie în anumite locuri. o cap de ~ = primul nume de pe afişul care anunţă un spectacol; actor celebru. 2. gen de artă grafică cu funcţie mobilizatoare, de informare, de reclamă. (< fr. affiche)
(Marele dicţionar de neologisme)

afíş s. n., pl. afíşe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AFÍŞ s. v. anunţ.
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: af afi

Cuvinte se termină cu literele: is fis