afinare dex - definiţie, sinonime, conjugare
AFINÁ, afinez, vb. I. Tranz. 1. A separa de impurităţi o masă metalică. 2. A subţia firele de lână, de bumbac etc. – Din fr. affiner, it. affinare.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFINÁRE, afinări, s.f. Acţiunea de a afina; afinaj. 1. Proces de îndepărtare a impurităţiilor dintr-un metal sau dintr-un aliaj. ♦ Perioadă din procesul de eleborare a oţelului, în care se produce oxidarea elementelor însoţitoare şi se îndepărtează oxizii rezultaţi. 2. Operaţie de purificare a zahărului brut, premergătoare decolorării şi rafinării. 3. Eliminarea completă a gazelor produse în topitura de sticlă pentru a se realiza omogenizarea acesteia. – V. afina.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AFIN//Á ~éz tranz. 1) (impurităţi) A separa în timpul topirii dintr-o masă metalică. 2) (fire de bumbac, de lână etc.) A subţia făcând (mai) fin. /<fr. affiner, it. affinare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AFINÁ vb. I. tr. 1. A înlătura impurităţile dintr-o masă metalică. 2. (Text.) A subţia, a face firele foarte fine. [< fr. affiner].
(Dicţionar de neologisme)

AFINÁRE s.f. Acţiunea de a afina; afinaj. ♦ Operaţie de purificare a zahărului brut, care precedă decolorarea şi rafinarea. ♦ Eliminarea completă a gazelor produse în topitura de sticlă. [< afina].
(Dicţionar de neologisme)

AFINÁ vb. tr. 1. a elimina, în timpul topirii, bulele de aer, impurităţile dintr-o masă metalică ori sticloasă. 2. (text.) a subţia firele. (< fr. affiner)
(Marele dicţionar de neologisme)

AFINÁRE s. f. 1. acţiunea de a afina; afinaj. 2. operaţie de purificare a zahărului brut, care precedă decolorarea şi rafinarea. (< afina)
(Marele dicţionar de neologisme)

afiná (a purifica, a subţia) vb., ind. prez. 1 sg. afinéz, 3 sg. şi pl. afineáză
(Dicţionar ortografic al limbii române)

afináre s. f., g.-d. art. afinării; pl. afinări
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AFINÁRE s. (IND., TEHN.) afinaj. (~ zahărului brut.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: af afi afin afina afinar

Cuvinte se termină cu literele: re are nare inare finare