african dex - definiţie, sinonime, conjugare

african

AFRICÁN, -Ă, africani, -e, s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană care face parte din populaţia băştinaşă a Africii. 2. Adj. Care aparţine Africii sau populaţiei ei, privitor la Africa sau la populaţia ei. – Africa (n.pr.) + suf. -an. Cf. lat. a f r i c a n u s, it. a f r i c a n o, fr. a f r i c a i n.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AFRICÁN1 ~ă (~i, ~e) Care aparţine Africii sau populaţiei ei; din Africa. Pustiu ~. [Sil. a-fri-] /<lat. africanus, fr. africain
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AFRICÁN2 ~ă (~i, ~e) m. şi f. Persoană care face parte din populaţia de bază a Africii sau este originar din Africa. /<lat. africanus, fr. africain
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AFRICÁN, Ă (‹ Africa) s.m. şi f., adj. 1. S.m. şi f. Persoană care face parte din populaţia băştinaşă de rasă negrid-australoidă a Africii. 2. Adj. Care aparţine Africii sau populaţiei ei, privitor la Africa sau la populaţia ei. ♦ Artă a. (sau artă neagră) = artă care s-a dezvoltat în strînsă legătură cu cultul şi obiceiurile tribale, prezentînd o mare diversitate de la un grup de populaţie la altul. Ea se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă şi animalieră (figuri de şefi şi strămoşi, totemuri, măşti etc.), în ţesături, în orfevrărie şi în obiecte de uz zilnic. Se caracterizează prin acuitatea observaţiei, stilizarea expresivă şi prin sensul simbolic al imaginilor. A influenţat curentele artistice din sec. 20 (fovism, cubism, expresionism). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AFRICÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Africa. II. adj. care aparţin Africii. o artă ~ă (sau artă neagră) = artă care se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă şi animalieră, în ţesături, orfevrărie. (< fr. africain, lat. africanus, it. africano)
(Marele dicţionar de neologisme)

africán s. m., adj. m. (sil. -fri-), pl. africáni; f. sg. africánă, g.-d. art. africánei, pl. africáne
(Dicţionar ortografic al limbii române)


Cuvinte care încep cu literele: af afr afri afric africa

Cuvinte se termină cu literele: an can ican rican frican