agățat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AGĂŢÁ, agắţ, vb. I. 1. Tranz. A atârna, a suspenda ceva de un cârlig, de un cui etc.; a spânzura. ♦ A prinde fără voie o ţesătură într-un obiect ascuţit, care o găureşte sau o rupe. ♦ Refl. (Despre ţesături) A se rupe, prinzându-se într-un obiect ascuţit. ♢ (Fam.) A acosta o persoană (de sex opus). 2. Refl. A se apuca, a se prinde de ceva sau de cineva; fig. a se crampona. [Var.: acăţá vb. I] – Lat. *accaptiare (< captiare „a prinde”).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGĂŢÁT, -Ă, agăţaţi, -te, adj. 1. Atârnat, spânzurat2, suspendat. 2. (Despre obiecte de îmbrăcăminte) Prins fără voie într-un obiect ascuţit care găureşte, deşiră, rupe o ţesătură. ♦ Rupt, găurit prin prindere într-un obiect ascuţit. [Var.: acăţát, -ă adj.] – V. agăţa.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

A AGĂŢÁ agăţ tranz. 1) (obiecte) A prinde în/sau de ceva, lăsând să cadă liber în jos; a anina; a suspenda; a spânzura; a atârna. ~ paltonul în cui. 2) (obiecte de îmbrăcăminte, ţesături etc.) A prinde întâmplător într-un obiect ascuţit, rupând sau găurind; a anina; a prinde. 3) fig. fam. (persoane, de obicei, necunoscute) A opri (în mod brutal) pentru a i se adresa; a acosta. /<lat. accaptiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE AGĂŢÁ mă agăţ intranz. 1) (despre fiinţe) A se apuca strâns; a se anina; a se prinde. 2) (mai ales despre obiecte de îmbrăcăminte) A se rupe prinzându-se într-un obiect ascuţit. Mi s-au agăţat ciorapii. /<lat. accaptiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

agăţa, agăţ v.t. 1. a fura 2. a aresta 3. a acosta o persoană de sex opus (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

a agăţa remorca expr. (friz.) a încerca să oprească sângele dintr-o tăietură cu un creion de alaun (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

agăţat, -ă, agăţaţi, -te adj. 1. furat 2. arestat (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

agăţá vb., ind. prez. 1 sg. agăţ, 3 sg. şi pl. agáţă; conj. prez. 3 sg. şi pl. agáţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)

agăţát adj. m., pl. agăţáţi; f. sg. agăţátă, pl. agăţáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGĂŢÁ vb. 1. a (se) atârna, a (se) prinde, a (se) spânzura, a (se) suspenda, (livr.) a (se) acroşa, (pop.) a (se) anina, a (se) zgrepţăna, (reg.) a (se) tăgârţa, (prin Munt.) a (se) atăgârţa, (Transilv.) a (se) împrinde. (~ ceva în cui.) 2. a se apuca, a se atârna, (reg.) a se tagârţa. (Se ~ de crengi ca să nu cadă.) 3. v. fixa.
(Dicţionar de sinonime)

AGĂŢÁ vb. v. acosta, crampona.
(Dicţionar de sinonime)

AGĂŢÁT adj. atârnat, spânzurat, suspendat, (pop.) aninat. (Obiecte ~ şi obiecte libere.)
(Dicţionar de sinonime)

AGĂŢÁT s. v. agăţare.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A agăţa ≠ a desprinde, a deznina
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag aga agat agata

Cuvinte se termină cu literele: at tat atat gatat