agat dex - definiţie, sinonime, conjugare
AGÁT, agate, s.n. 1. Varietate cristalină de silice, cu benzi divers colorate, folosită ca piatră semipreţioasă. 2. (În forma agată) Literă cu corpul de 5,16 puncte tipografice. [Var.: agátă s.f.] – Din fr. agate.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGĂŢÁ, agắţ, vb. I. 1. Tranz. A atârna, a suspenda ceva de un cârlig, de un cui etc.; a spânzura. ♦ A prinde fără voie o ţesătură într-un obiect ascuţit, care o găureşte sau o rupe. ♦ Refl. (Despre ţesături) A se rupe, prinzându-se într-un obiect ascuţit. ♢ (Fam.) A acosta o persoană (de sex opus). 2. Refl. A se apuca, a se prinde de ceva sau de cineva; fig. a se crampona. [Var.: acăţá vb. I] – Lat. *accaptiare (< captiare „a prinde”).
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGÁT ~e n. Mineral dur, de diferite culori, utilizat ca piatră semipreţioasă şi în tehnică. /<fr. agate
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A AGĂŢÁ agăţ tranz. 1) (obiecte) A prinde în/sau de ceva, lăsând să cadă liber în jos; a anina; a suspenda; a spânzura; a atârna. ~ paltonul în cui. 2) (obiecte de îmbrăcăminte, ţesături etc.) A prinde întâmplător într-un obiect ascuţit, rupând sau găurind; a anina; a prinde. 3) fig. fam. (persoane, de obicei, necunoscute) A opri (în mod brutal) pentru a i se adresa; a acosta. /<lat. accaptiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

A SE AGĂŢÁ mă agăţ intranz. 1) (despre fiinţe) A se apuca strâns; a se anina; a se prinde. 2) (mai ales despre obiecte de îmbrăcăminte) A se rupe prinzându-se într-un obiect ascuţit. Mi s-au agăţat ciorapii. /<lat. accaptiare
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGÁT s.n. Varietate de cuarţ, dură, de diferite culori, folosită ca piatră semipreţioasă. [Var. agată s.f. / < fr. agate].
(Dicţionar de neologisme)

AGÁT s. n. silice, foarte dură, de diferite culori, din benzi paralele de calcedonie, cuarţ şi ametist, piatră semipreţioasă. (< fr. agate)
(Marele dicţionar de neologisme)

agăţa, agăţ v.t. 1. a fura 2. a aresta 3. a acosta o persoană de sex opus (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

a agăţa remorca expr. (friz.) a încerca să oprească sângele dintr-o tăietură cu un creion de alaun (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar de argou al limbii române, Editura Niculescu, 2007)
(Alte dicţionare)

agát (piatră semipreţioasă) s. n., pl. agáte
(Dicţionar ortografic al limbii române)

agăţá vb., ind. prez. 1 sg. agăţ, 3 sg. şi pl. agáţă; conj. prez. 3 sg. şi pl. agáţe
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGĂŢÁ vb. 1. a (se) atârna, a (se) prinde, a (se) spânzura, a (se) suspenda, (livr.) a (se) acroşa, (pop.) a (se) anina, a (se) zgrepţăna, (reg.) a (se) tăgârţa, (prin Munt.) a (se) atăgârţa, (Transilv.) a (se) împrinde. (~ ceva în cui.) 2. a se apuca, a se atârna, (reg.) a se tagârţa. (Se ~ de crengi ca să nu cadă.) 3. v. fixa.
(Dicţionar de sinonime)

AGĂŢÁ vb. v. acosta, crampona.
(Dicţionar de sinonime)Antonime:
A agăţa ≠ a desprinde, a deznina
(Dicţionar de antonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag aga

Cuvinte se termină cu literele: at gat