agenție dex - definiţie, sinonime, conjugare

agenție

[Sinonime]
AGENŢÍE, agenţii, s.f. 1. Reprezentanţă, filială sau sucursală a unei întreprinderi sau instituţii situate în alt punct decât acela în care se află sediul principal. 2. (În sintagma) Agenţie telegrafică (sau de presă) = instituţie care culege informaţii din toate domeniile de activitate, furnizându-le presei sau televiziunii. 3. Reprezentanţă diplomatică; misiune condusă de un agent diplomatic. ♢ Agenţie economică = reprezentanţă a unei ţări într-o ţară străină, care efectuează operaţii economice internaţionale. 4. (În sintagma) Agenţie de bilete = birou unde se vând cu anticipaţie bilete pentru spectacole, concerte etc. Agenţie de voiaj = birou unde se vând cu anticipaţie bilete de călătorie (pentru distanţe mai lungi). [Var.: (înv.) aghenţíe s.f.] – Din it. agenzia.
(Dicţionarul explicativ al limbii române)

AGENŢÍ//E ~i f. 1) Reprezentanţă, sucursală sau birou care reprezintă interesele unei instituţii sau întreprinderi. 2) Instituţie de informaţie. ~ de presă. ~ de voiaj. [G.-D. agenţiei] /<it. agenzia
(Noul dicţionar explicativ al limbii române)

AGENŢIA HAVAS A ROMÂNIEI, sucursala din Bucureşti a agenţiei franceze de presă Havas. Prima agenţiei de presă care a funcţionat, între 1879 şi 1888, în România. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AGENŢIA INTERNAŢIONALĂ PENTRU ENERGIE ATOMICĂ (A.I.E.A.; în engl. International Atomic Energy Agency – I.A.E.A.) V. Organizaţia Naţiunilor Unite. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AGENŢIA ORIENT-RADIO (Rador), agenţie de presă din România, înfiinţată în iun. 1921. În 1926 a devenit agenţia oficială a guvernului. În 1949 şi-a încheiat activitatea. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AGENŢIA ROMÂNĂ DE PRESĂ (AGERPRES), v. ROMPRES. (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AGENŢIA TELEGRAFICĂ ROMÂNĂ, agenţie de presă înfiinţată la Bucureşti, în 1889, de către agenţia austriacă „Corrbureau”. În 1895 a devenit prima agenţie autonomă de presă din România; şi-a încetat activitatea în 1916. Din 1921 a fost înlocuită cu Agenţia Orient-Radio (Rador). (Notă: Definiţia este preluată din Dicţionar enciclopedic vol. I A-C, Editura Enciclopedică, 1993)
(Dicţionar enciclopedic)

AGENŢÍE s.f. Birou care reprezintă interesele unei instituţii, încheind anumite acte în numele ei. V. filială, sucursală. ♢ Agenţie telegrafică (sau de presă) = instituţie care primeşte şi transmite presei ştiri şi informaţii; agenţie de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc. [Gen. -iei, var. aghenţie s.f. / < it. agenzia, cf. germ. Agentie].
(Dicţionar de neologisme)

AGENŢÍE s. f. reprezentanţă a unei instituţii sau întreprinderi. o ~ telegrafică (sau de presă) = instituţie specializată care primeşte şi transmite presei ştiri şi informaţii; ~ de bilete = birou unde se vând bilete pentru spectacole, concerte etc.; ~ de voiaj = birou unde se vând cu anticipaţie biletele de călătorie. (< it. agenzia)
(Marele dicţionar de neologisme)

agenţíe s. f., art. agenţía, g.-d. art. agenţíei; pl. agenţíi, art. agenţíile
(Dicţionar ortografic al limbii române)Sinonime:
AGENŢÍE s. 1. agentură, filială, reprezentanţă, sucursală. (Inaugurarea unei ~.) 2. oficiu. (O ~ de turism.)
(Dicţionar de sinonime)


Cuvinte care încep cu literele: ag age agen agent agenti

Cuvinte se termină cu literele: ie tie ntie entie gentie